Winst ABN AMRO ONE tijdens de in-port race in Rotterdam

Een prachtig decor sierde de in-port race van de Volvo Ocean Race te Rotterdam. Vanwege de matige wind, windkracht drie, werd een simpel parkoers gevaren. Tweemaal diende er twee boeien gerond te worden die loodrecht op de wind lagen. Tientallen zeiljachten en motorjachten begeleiden de oceaanracers onder een stralend blauwe hemel naar de start en tijdens de race.


ABN AMRO TWO op weg naar de startlijn

Uitstel start
Door de draaiende wind werd de startlijn enkele malen verplaatst. Ook bleek het moeilijk het veld vrij te houden van schepen die massaal de start wilden bijwonen. Dit leidde tot uitstel van de start na het twee minuten signaal van de al lopende startprocedure.


De racers op de startlijn

Valse start Ericsson
Na veertig minuten werd de startprocedure opnieuw doorlopen. Prachtig kwamen de schepen op een lijn. Ericsson kwam echter twee seconden te vroeg over de startlijn en diende de startlijn opnieuw te passeren. Dit leverde spectaculaire beelden op aangezien de kortste weg naar de startlijn dwars door een veld wedstrijdofficials en persschepen was. ABN AMRO ONE profiteerde door de leiding in de wedstrijd te pakken.


Ericsson Racing Team passeert de startlijn 2 seconden te vroeg

Rust ABN AMRO ONE
Door degelijk varen met lange rakken naar de bovenboei wist ABN AMRO ONE de voorsprong te behouden. Echter wel in vol gevecht met Brasil 1 dat net als de afgelopen week weer uitstekend presteerde. Pirates of the Caribbean volgde als derde. Schipper Paul Cayard claimde later dat de winst van ABN AMRO ONE mede te danken is aan het felle gevecht dat zijn schip voerde met Brasil 1 om de tweede plaats.


Pirates of the Caribbean en Ericsson Racing Team


Brasil 1 en ABN AMRO ONE in het kruisrak

ABN AMRO TWO
In de tweede rondgang kreeg het tweede ABN AMRO jacht problemen met het voorzeil tijdens de gijp en verloor daardoor veel tijd. En vervolgde de race in de laatste positie.

Brunel
Brunel het Australische schip met de Nederlandse sponsor had veel moeite het tempo van de eerste drie schepen te volgen. Tijdens het ronden van de bovenboei werden ze voorbijgelopen door het Ericsson Racing Team mede omdat het zetten van de genaker teveel tijd besloeg.


Brunel en Ericsson ronden de bovenboei


Brunel

Uitslag in-port race
Na 1 uur en 55 minuten passeerde ABN AMRO ONE als eerste de finish. Met Brasil 1 op slechts 20 seconden achterstand. ABN AMRO TWO eindige als laatste en voer onder vol tuig spectaculair door het veld van toeschouwers.

1. ABN AMRO ONE
2. Brasil 1
3. Pirates of the Caribbean
4. Ericsson Racing Team
5. Brunel
6. ABN AMRO TWO


ABN AMRO TWO passeert de finishlijn


ABN AMRO TWO op weg naar de Rotterdamse Veerhaven

Aankomst Veerhaven Rotterdam
Na de race buitengaats werden de deelnemers gesleept over Maas richting de veerhaven. Ondanks de oranjegekte waren nog duizenden mensen bijeengekomen aan de Nieuwe Maas om de oceaanracers voor de tweede keer te ontvangen. De speakers stelde alle zeilers voor aan het publiek. Waarna de jachten een voor een de veerhaven binnenvoeren.


Aankomst ABN AMRO ONE in Rotterdam onder luid applaus

Winst
De overal winst van ABN AMRO ONE is al twee etappes duidelijk. Om de plaatsen 2-5 wordt nog gestreden tijdens de laatste etappe.

Laatste etappe naar Göteburg
Na vertrek uit Rotterdam op donderdagochtend komen de jachten op 17 juni rond het middaguur aan in Göteburg. Hier volgt de officiële huldiging van de teams.

Door M. Wismeyer, Navingo.nl

Bron: , 12-06-2006;