Zeilchartervaart kan tijdelijk toch terecht in Amsterdam

Zeilcharterschepen die Amsterdam bezoeken met het doel hun passagiers van- en aan boord te laten stappen of om te overnachten in het kader van een vaartocht of cruise kunnen gedurende 4 maanden onder bepaalde voorschriften gebruik maken van de binnenzijde Steiger 14 aan De Ruijterkade . 

De BBZ, Vereniging voor de Beroepschartervaart, heeft de (Rijks)havenmeester gevraagd of de zeilchartervaart tijdelijk gebruik kan maken van de binnenzijde Steiger 14 De Ruijterkade totdat de ligplaatsen in de Oude Houthaven kunnen worden gebruikt.

Vanaf 2018 komen er ligplaatsen voor de zeilcharterschepen in de Oude Houthaven
Havenbedrijf Amsterdam heeft dit verzoek ingewilligd omdat de andere locaties in de zomermaanden gereserveerd of beperkt zijn in gebruik. Dit regime geldt voor 4 maanden en is met onmiddellijke ingang van kracht. Vanaf 2018 komen er ligplaatsen voor de zeilcharterschepen in de Oude Houthaven aan de Pontsteiger,

Strenge voorschriften en niet exclusief voor zeilcharterschepen
Er zijn voorschriften verbonden aan het gebruik. Zo moet de eigenaar/schipper van tevoren reserveren, mag men maximaal 24 uur afmeren en uitsluitend gebruik maken van de steiger als er sprake is van een vaartocht of cruise. En dient tijdens het verblijf op de steiger een bekwaam persoon toezicht aan boord te houden. De steiger wordt niet exclusief vrijgehouden voor zeilcharterschepen.

Speciaal lager reserveringstarief
Tijdens deze maanden geldt een speciaal lager reserveringstarief voor de eigenaren/schippers van de zeilcharterschepen die deze locatie willen gebruiken. Men dient van te voren te reserveren bij de afdeling PortOffice van Havenbedrijf Amsterdam.