Zr.Ms. De Zeven Provinciën terug van counterdrugsoperatie

Het fregat Zr.Ms. De Zeven Provinciën keert maandag 20 juni terug in de thuishaven van Den Helder na vijf maanden inzet als stationsschip in het Caribisch gebied. Tijdens deze periode heeft het schip in totaal ongeveer 1570 kilo drugs onderschept. De bemanningsleden worden feestelijk onthaald door vrienden en familieleden.

Het fregat heeft tijdens haar inzet vier go-fasts met in totaal ongeveer 1570 kilo drugs onderschept en enkele tientallen personen aangehouden. De eerste drie onderscheppingen leverden in totaal 850 kilo cocaïne en 400 kilo marihuana op. Tijdens de laatste actie gooide de bemanning van de go-fast, voordat zij zich overgaven, een aantal pakketten overboord. Deze zijn door de bemanning van het marineschip voor een groot deel uit het water gehaald. In de pakketten bleek uiteindelijk een combinatie te zitten van MDMA, bekend als het hoofdbestand in XTC en kleinere hoeveelheden hasj en marihuana met een totaal van ongeveer 320 kilo.

Ondersteuning Kustwacht
Naast het uitvoeren van counterdrugsoperaties is de belangrijkste taak van het stationsschip maritieme presentie en verdediging van het Caribisch deel van het Koninkrijk. Ook werkt de marine nauw samen met de Kustwacht Caribisch Gebied en de lokale overheid en is inzetbaar voor het verlenen van eventuele noodhulp na een orkaanpassage. In samenwerking met de Kustwacht Caribisch Gebied is een aantal gezamenlijke acties uitgevoerd, waaronder een Search and Rescue actie van een Venezolaanse vissersboot.