Zr.Ms. Groningen eert oude zeemanstraditie

Met het hijsen van een kerstboom in de mast van het schip zet het patrouilleschip Zr.Ms. Groningen donderdagochtend 12 december in Den Helder met trots een oude zeemanstraditie voort.

Het is een oude gewoonte van de Groningse commerciële scheepvaart. Vroeger voeren veel Groningse schepen naar de Oostzee. Als een schip voor de Kerst terug in Groningen zou zijn, dan hees het schip een kerstboom in de mast. Andere Groningse schepen op zee konden dan hun post afgeven aan dit schip, zodat hun kerstgroeten op tijd bij hun geliefden en familie zou zijn. Sinds tientallen jaren is deze oude traditie geadopteerd door een marineschip dat een band met de provincie Groningen heeft. Ditmaal de eer aan het nieuwste schip van de Koninklijke Marine.

Patrouillevaartuig Groningen
Net als de Holland, Friesland en Zeeland behoort Zr.Ms. Groningen tot de Holland-klasse. Het type werd in 2012 ‘Schip van het Jaar’ onder meer door de innovatieve mastconstructie met geïntegreerde radar-, antenne en camerasystemen. De schepen kunnen door deze geavanceerde technieken met een kleine bemanning varen. De patrouillevaartuigen zijn flexibel en wereldwijd inzetbaar: van antipiraterij- en drugsbestrijdingoperatie tot kustwachttaken. Er kan een helikopter op meevaren en ze beschikken over 2 snelle FRISC-motorboten. De Groningen liet in zijn jonge leven al van zich horen. Zo ondersteunde het patrouillevaartuig een reddingsactie van het gezonken vrachtschip Baltic Ace op de Noordzee vorig jaar december.