Ongekend groot scheepswrak gevonden in Flevoland

In Rutten wordt op dit moment een opgraving uitgevoerd naar een ongekend groot scheepswrak in Flevoland. Tijdens ploegwerkzaamheden is het scheepswrak ontdekt. De afmetingen van de verschillende constructiedelen van het wrak, zoals een dekknie (ter ondersteuning van het dek) en de kielbalk (de ruggengraat van een schip), geven aan dat het gaat om een enorm zeegaand schip, met een geschatte lengte van meer dan 30 meter. Het wrak dateert waarschijnlijk uit de tweede helft van de 18e eeuw.

De grootte van het schip verraste het onderzoeksteam. Men ging er namelijk vanuit dat de voormalige Zuiderzee met het ondiepe vaarwater, niet geschikt was voor dergelijke grote schepen. Het wrak dateert waarschijnlijk uit de tweede helft van de 18e eeuw.

430 scheepswrakken in de bodem van Flevoland
Flevoland is het grootste scheepskerkhof op het droge ter wereld. De 430 wrakken die in Flevolandse bodem liggen zijn voornamelijk van vissersschepen en binnenvaartschepen. Samen geven ze een indringend beeld van de Nederland als maritieme natie. Ze vormen de sleutel tot het begrijpen van de enorme economische ontwikkeling van de Republiek, die uiteindelijk leidde tot de bloeiperiode van de Gouden Eeuw.

Helaas is de kwetsbaarheid van ons maritieme culturele erfgoed in de bodem van Flevoland groot. De meeste wrakken liggen vlak onder het maaiveld en de kans is groot dat ze tijdens grondbewerking worden geraakt. Deze nieuwe vondst onderstreept weer eens het belang van Flevoland als schatkamer van de scheepsarcheologie en de niet te onderschatten rol in onze geschiedenis die de Zuiderzee speelt als verkeersknooppunt, ook voor zeegaande schepen van de internationale vaart.

Het team van de International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland (Rijksuniversiteit van Groningen, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Nieuw Land Erfgoedcentrum, gemeente Lelystad) en de Archeologische Werkgroep Nederland, afdeling Flevoland, doet de opgraving.

Batavialand
Aan de Lelystadse kust werken Bataviawerf, Nieuw Land en RCE afdeling Maritiem Depot samen aan een nieuw cultuurbelevingspark.