Topmodellen in het Maritiem Museum Rotterdam

Expositie toont mooiste scheepsmodellen uit collectie
Op 1 december gaat in het Maritiem Museum Rotterdam de tentoonstelling ‘Topmodellen’ van start. Voor deze expositie zijn de meest bijzondere scheepsmodellen uit de collectie van het museum geselecteerd. Bezoekers kunnen zich verbazen over de grote verscheidenheid aan scheepsmodellen en het vakmanschap waarmee de modellen zijn gemaakt. Via filmpjes en interviews met bouwers, zeelieden en bewoners van Rotterdam ontdekken zij de unieke verhalen die schuil gaan achter elk model. De tentoonstelling ‘Topmodellen’ is te zien tot en met 2 juni 2013.

Collectie van wereldfaam
Het Maritiem Museum Rotterdam beheert een grote en belangwekkende collectie van meer dan 2000 scheepsmodellen. De verzameling beslaat zevenhonderd jaar en laat zien hoe verschillend mensen de modellen in de loop der eeuwen hebben gebruikt: van siermodel voor de directeurskamers tot sleeptankmodel om proeven mee te doen. Voor de tentoonstelling zijn de topmodellen geselecteerd: Welke zijn staaltjes vakmanschap? Bij welk model hoort een bijzonder verhaal? Conservator Wouter Heijveld: “Ik wil met deze expositie laten zien dat scheepsmodellen niet alleen leuk zijn voor liefhebbers, maar dat er een wereld achter elk model schuilt die voor iedereen boeiend en verrassend is”.

Gebouwd door gevangenen
Een van de topmodellen in de tentoonstelling is het ‘Prisoners of war’ model. Bijzonder is dat het gemaakt is van ivoor en gebouwd door Franse zeelieden die tijdens de Napoleontische oorlog (1804 – 1815) door de Engelsen gevangen werden gehouden. Bouwtekeningen waren er niet in de gevangenis. Ze bouwden dergelijke modellen uit hun hoofd. Sommige, zoals het model in de expositie, zijn voorbeelden van groot vakmanschap. Het schamele bedrag dat de modellen opbrachten op de markt, gebruikten de gevangenen voor voedsel en kleding.

Een loopje met de waarheid nemen
Dat een model geen exacte kopie hoeft te zijn van een schip, bewijst het model van de bulkcarrier Scherpendrecht uit 1974. Het model is gebouwd in Japan en versierd met goudkleurige leidingen en reling. Dit model is duidelijk bedoeld om te pronken in een directeurskamer en niet om een beeld te geven van het echte schip. Dat ziet er namelijk heel anders uit.

Scheepsmodellen gespaard
Na de Reformatie verdwenen er in Nederland talloze beelden en versieringen uit de katholieke kerken. De scheepsmodellen werden echter gespaard. Het oudste scheepsmodel van West-Europa is het Spaanse Mataró-model. Dit kerkmodel is het absolute topmodel van de collectie van het Maritiem Museum en wordt permanent geëxposeerd. De expositie ‘Topmodellen’ toont een heel goed Nederlands voorbeeld van een kerkmodel uit de vroege 18de eeuw.

Meer… Maritiem Museu