“Securing our Energy Future” uitgelicht op Offshore Energy 2013

OEBeursvloer2013

Op 15 en 16 oktober vond alweer de 6e editie van Offshore Energy Exhibition & Conference plaats in Amsterdam. Het tweedaagse evenement werd bezocht door 9.123 bezoekers, een toename van bijna 20% ten opzichte van de vorige editie.

Officiele opening
Met een druk op de knop van Ko Colijn (General Director van instituut Clingendael) Sander Vergroesen (Managing director van IRO, de associatie van Nederlandse toeleveranciers in de olie- en gasdindustrie) en Coert van Zijll Langhout (Managing director van Offshore Energy’s organisator Navingo BV), opende Offshore Energy zijn deuren. Vergroesen sprak over de offshore industrie die te midden van wereldwijde ontwikkelingen wordt geconfronteerd met uitdagingen, bedreigingen, nieuwe eisen en mogelijkheden. Ko Colijn, vulde dit aan met huidige en te verwachte politieke consequenties die het conflict in het Midden Oosten met zich meebrengt voor de olie- en offshore sector.

Beurs
Voor de 6e keer op rij heeft Offshore Energy groeicijfers laten zien. Bijna 500 exposanten (414 in 2012) lieten hun innovatieve ideeën, producten en diensten aan de industrie zien. De beurs werd dit jaar uitgebreid van 1 naar 3 hallen, inclusief een nieuw Chinees paviljoen. Traditiegetrouw werden beide dagen met borrels afgesloten. Exposanten, bezoekers, conferentiedeelnemers, sponsoren en partners hebben tijdens deze netwerkmogelijkheden een toast uitgebracht op new business waarbij ook huidige relaties zijn versterkt.

Conferentieprogramma
Naast de beurs bood Offshore Energy 2013 een interessante conferentie en informatieve masterclasses. Tijdens de goed bezochte sessies konden experts en geïnteresseerden de huidige trends, innovaties en “hot topics” van de industrie bespreken. Onderwerpen zoals ontwikkelingen in de getijdenenergie, exploratie en productie in de Noordzee en nieuwe schepen voor de offshore industrie, passeerden de revue. Sessies over het minimaliseren van milieu impact van olie- en gasproductie en mogelijkheden en ontwikkelingen in Oost-Afrika complementeerden de technische sessies.

Panels
Het Drilling & Dollars panel, gericht op de investeringsmogelijkheden in de olie- en gasindustrie, had dit jaar een primeur op Offshore Energy. Financiële experts zoals Rob le Mair (Director Energy bij ABN AMRO), Wim van Wijngaarden (Vice President Oil & Gas bij NIBC) en anderen spraken over de zoektocht naar alternatieve manieren van olie – en gasinvesteringen. De panelvoorzitter was Jan-Hein Jess, adviseur in olie, gas en investeringen.

Het Industry Panel was na een succesvol debuut in 2012 ook dit jaar weer een onderdeel van Offshore Energy. Het panel werd nu geleid door John Andrews, consultant editor van de Economist. Het panel, met sommigen van de best gepositioneerde kopstukken uit de industrie, bracht een mooi samenspel van presentaties en interactieve discussies met het publiek.

Hoe trek je technisch talent aan en hoe kan je het vervolgens behouden? Dit waren vragen die gedurende het Human Capital panel naar boven kwamen. Naast experts Jules Croonen (Vice President Human Resources Benelux en Frankrijk van Shell) en Hugo Bouvy (Directeur bij Tideway) gaven drie studenten een unieke “insiders view” over ideeën en keuzes van toekomstige generaties.

Masterclasses
De Masterclasses, die in samenwerking met opleidingsinstituut de Baak werden georganiseerd, waren speciaal voor young professionals die hun competenties verder wilden ontwikkelen. Van Oord Offshore Wind Project Services, Heerema Marine Contractors en Damen Shipyards Groups leverden de masters van wie de jonge talenten deze dag konden leren.

Offshore Wind
Tijdens de tweede dag van Offshore Energy werd ook Offshore WIND Installation and Maintenance gehouden. Deze windconferentie bracht kopstukken uit dit deel van de industrie bij elkaar, zodat zij hun visie konden geven op hoe betere planning, uitrusting en financiële zekerheid het belangrijkste doel van de offshore windsector kunnen beïnvloeden, namelijk het omlaag brengen van de kosten.

Offshore Energy 2014
Volgend jaar zal Offshore Energy plaatsvinden op 28 en 29 oktober. Voor de 2013 editie bedankt de organisatie al haar exposanten, bezoekers, sponsoren, partners, sprekers en conferentiedeelnemers voor hun ondersteuning en bijdrage.

In november zal op de website www.offshore-energy.biz informatie te vinden zijn over bezoek en deelname van de volgende editie in 2014.