Aanzienlijke omzetstijging 2008 bij Bosch Rexroth

De omzet van Bosch Rexroth AG is in 2008 met ongeveer 9,8 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, naar ongeveer 5,9 miljard euro. Voor het huidige boekjaar gaat de dochteronderneming van Robert Bosch GmbH uit van een aanzienlijk zwakkere groei. Desondanks wil Bosch Rexroth de arbeidsplaatsen van het vaste personeel zoveel mogelijk behouden. Bovendien blijven de investeringen van de onderneming in onderzoek en ontwikkeling op een bovengemiddeld niveau in de branche. Met innovatie verstevigt Bosch Rexroth de positie als toonaangevende automatiseringspartner voor de uitrusting van installaties en fabrieksautomatisering, voor mobiele werktuigmachines en het gebruik van regeneratieve energie.

Met name de groei in Duitsland, Europa en Azië droeg bij aan de omzetstijging van de fabrikant van alle aandrijf- en besturingstechnologieën in 2008. „Onze medewerkers hebben ondanks enkele bottlenecks bij grondstoffen en belangrijke halffabrikaten met grote betrokkenheid en talrijke extra ploegendiensten de capaciteit in het eerste halfjaar ten volle benut“, aldus Dr. Albert Hieronimus, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Bosch Rexroth AG, op de jaarlijkse persconferentie in Frankfurt. De sterkste groei realiseerde de onderneming met producten en oplossingen voor mobiele en industriële hydrauliek. Met aandrijvingen en aandrijvingsoplossingen voor windenergie-installaties werden de grootste stijgingspercentages bereikt.

Vast personeel moet zoveel mogelijk worden behouden

Ook Bosch Rexroth merkt sinds de tweede helft van 2008 de effecten van de recessie en verwacht voor 2009 een omzetdaling. Doordat een betrouwbare basis voor de planning is weggevallen, is het moeilijk uitspraken te doen over de verwachtingen voor de korte en middellange termijn. „Daarom nemen we, net als de meeste van onze klanten, telkens opnieuw de actuele situatie onder de loep”, zegt Hieronimus. Hij benadrukt echter „dat de groeitrend van onze markten op de lange termijn blijft bestaan.“ De know-how van de medewerkers van Bosch Rexroth is een concurrentievoordeel dat zijn gelijke niet kent. Daarom stelt de onderneming alles in het werk om het vaste personeel ook in deze moeilijke tijden te behouden. Door alle beschikbare middelen voor het behoud van arbeidsplaatsen te benutten, zoals de regelingen in de geldende cao voor verlaging van de normale wekelijkse werktijd of werktijdverkorting, moeten de vaste arbeidsplaatsen worden veiliggesteld. Aan het eind van 2008 had de onderneming 35.300 medewerkers in dienst, waarvan ongeveer 18.700 in Duitsland.

Capaciteit voor windturbine-aandrijvingen uitgebreid

Voor het huidige boekjaar ziet Bosch Rexroth ook positieve ontwikkelingen. De onderneming is immers in alle fasen van de toegevoegde waardeketen van de wereldeconomie vertegenwoordigd en kan daarom alle groeikansen in de markt benutten. „Het feit dat men wereldwijd niet om uitbreiding van installaties voor opwekking van duurzame energie heen kan, geeft hoop voor onze branche“, aldus Hieronimus. Met een nieuwe fabriek in Neurenberg en de uitbreiding van de productie van de Chinese vestiging in Peking vergroot Bosch Rexroth de productiecapaciteit voor windturbine-aandrijvingen. Zowel de regering van de Verenigde Staten als de Chinese en Indische overheid stimuleren een snelle uitbreiding van windenergie-installaties, om niet langer afhankelijk te zijn van stijgende energieprijzen en tegelijkertijd de uitstoot van CO2 te verminderen. Bosch Rexroth wil met aandrijvingen en aandrijvingsoplossingen van deze marktgroei profiteren.

Ook neemt de druk om te rationaliseren in alle industrieën enorm toe. Daardoor neemt de vraag naar innovatieve automatiseringsoplossingen toe. „Op dit moment al ontwikkelen onze klanten nieuwe machine- en installatieconcepten“, benadrukt Hieronimus. „Juist met het oog op deze behoefte moeten we innovaties blijven bieden en houden we de investeringen in onderzoek en ontwikkeling op een hoog niveau.“ In 2008 investeerde de dochteronderneming van Bosch ongeveer 260 miljoen euro in onderzoek en ontwikkeling. Dit is gelijk aan 4,5 procent van de omzet, een percentage dat in de afgelopen jaren hoger is dan het gemiddelde in de branche. Ongeveer 2.200 specialisten werken bij Bosch Rexroth aan nieuwe producten, oplossingen en diensten.

Bron: Bosch Rexroth, 10-03-2009;