ABB verwerft opdracht voor onderzeese hoogspanningsverbinding in Canada

HVDC Light valves, NordE.ON 1

ABB wint project van 400 miljoen US Dollar voor een maritieme HVDC-light verbinding in het oosten van Canada. Door deze verbinding kunnen er meer groene energiebronnen op het openbare net worden aangesloten terwijl gelijktijdig de stabiliteit van het elektriciteitsnet verbetert.

ABB heeft het contract ter waarde van $ 400.000.000 voor de levering van een
High Voltage Direct Current (HVDC) interconnector verkregen van NSP Maritime Link Inc, dat is een dochteronderneming van het openbare nutsbedrijf Emera. De nieuwe interconnector vormt de eerste hoogspanningsverbinding tussen het Canadese eiland Newfoundland en het hoogspanningsnet op het vaste land van Noord Amerika.

Het gaat om een verbinding met gelijkspanning op hoogspanningsniveau die een transmissiecapaciteit heeft van 500 MW. Groene elektrische energie die op Newfoundland en Labrador opgewekt wordt, kan dankzij de verbinding met minimale verliezen getransporteerd worden naar het converter station in Nova Scotia. Daar wordt de gelijkspanning in het converter-station omgezet in wisselspanning van het gangbare niveau en vervolgens ingevoed in het openbare hoogspanningsnet. De HVDC-kabel ligt op de zeebodem van de Sint-Laurensbaai.

De stabiliserende eigenschappen van de HVDC Light oplossing maken het mogelijk om meer hernieuwbare energiebronnen aan te sluiten op het net. Op die manier wordt Canada geholpen om de doelstelling voor CO2-reductie te realiseren.
“ABB heeft een pioniersrol vervult bij de ontwikkeling van de High-Voltage Direct Current-techniek en is wereldwijd de toonaangevende leverancier van deze technologie”, zegt Ulrich Spiesshofer, CEO van ABB. “Onze innovatieve oplossingen voor dit project zorgen voor integratie van groene energie en vergemakkelijken de beheersing van de stabiliteit van het openbare hoogspanningsnet. Gebruik van sterk fluctuerende alternatieve energiebronnen wordt zodoende gemakkelijker en betrouwbaarder gemaakt.”

Bij deze kabelverbinding wordt de HVDC Light VSC-technologie toegepast. De afkorting VSC staat voor Voltage Source Converter. De configuratie is volledig bipolair waardoor een hoge mate van beschikbaar van het systeem gegarandeerd wordt.
Naast de twee converter-stations waar de 200 kV HVDC-kabel binnenkomt, levert ABB ook twee verdeelstations voor 230 kV die in Newfoundland worden geïnstalleerd. De HVDC-kabel overbrugt een lengte van 360 kilometer. Op Nova Scota komt bovendien een door ABB geleverd onderstation voor 354 kV wisselspanning en twee kabelverdeelstations. In de loop van 2017 zal de oplevering van het gehele project plaatsvinden.

De HVDC-light oplossing van ABB is baanbrekend op het gebied van VSC-technologie. Wereldwijd zijn er 14 VSC-verbindingen gerealiseerd waarvan ABB er maar liefst 13 geleverd heeft. HVDC-light biedt een ideale oplossing voor lange transmissieverbindingen die ondergronds of via de zeebodem moeten worden aangelegd. Het is een ideale oplossing voor maritieme verbindingen tussen eilanden of off-shore platforms en het vast land. De toepassing in Canada is een representatief voorbeeld van het gebruik van een HVDC-Light verbinding tussen een geïsoleerde regio en het hoogspanningsnet op het vaste land.

Meer… ABB