ABN AMRO bouwt boten voor Volvo Ocean Race in Lelystad

De Ier Killian Bushe begint volgende week met de bouw van de eerste van de twee zeilboten waarmee ABN AMRO aan de Volvo Ocean Race gaat deelnemen. Vanaf maandag zal één van de loodsen van Schaap Shipcare in Lelystad volledig in het teken staan van deze werkzaamheden. Bushe, verantwoordelijk voor de bouw van de winnaar van de laatste editie van de wedstrijd – de Illbruck, haalt een internationaal gezelschap specialisten naar Nederland. Zij worden bijgestaan door een aantal Nederlanders, waaronder vijf medewerkers van Schaap Shipcare. In totaal zullen rond de twintig personen bij de bouw betrokken zijn.


De faciliteiten van Schaap Shipcare bieden Bushe goede omstandigheden om de twee boten te bouwen. De grote lichte hal met een afmeting van 60 bij 35 meter wordt volledig aangepast voor het bouwen en afwerken/spuiten van composietjachten. Er komt een speciale oven met een afmeting van 30 bij 7,5 bij 6,5 meter die tot honderd graden verhit kan worden. Dat is noodzakelijk voor het afbakken van de te gebruiken harsen.


ABN AMRO maakte 11 maart bekend met twee boten aan de komende editie van de Volvo Ocean Race deel te nemen. De race rond de wereld start in november 2005 in Spanje om in de zomer van 2006 in noordwest Europa te eindigen. De zeiltechnische leiding van het project is in handen van de Nederlander Roy Heiner. De Argentijn Juan Kouyoumdjian is verantwoordelijk voor het ontwerp van de boten.

Bron: ABN AMRO, 05-05-2004;