ABP koopt meerderheidsbelang in megawindpark Merkur Offshore

ABP neemt via haar belegger APG een belang van 64 procent in Merkur Offshore, een groot offshore windpark in de Duitse Noordzee. Dit onlangs opgeleverde windpark, met een vermogen van 396 MW is volledig operationeel en levert voldoende duurzame energie voor zo’n 500.000 huishoudens. De belegging past in de ambitie van ABP om de overgang van fossiele naar schone energie te versnellen en dus de investeringen in hernieuwbare energie verder te vergroten.

Merkur Offshore Windpark. Foto, Merkur Offshore.

Naast het belang van ABP is de overige 36 procent van het windpark gekocht door fondsen beheerd door InfraRed Capital Partners Limited. Dit is een internationale belegger gespecialiseerd in hernieuwbare infrastructuur en vastgoed. Financiële details van het project worden niet bekend gemaakt.

“Op een duurzame en verantwoorde wijze beleggen”

Voorzitter Corien Wortmann: “Een goed pensioen voor onze deelnemers, dat is ons streven. Daarom beleggen we de premies van onze deelnemers op een duurzame en verantwoorde wijze. Deze investering in een van de grotere offshore windparken ter wereld levert een mooi en langjarig rendement op voor onze deelnemers. Bovendien wekken we een grote hoeveelheid duurzame energie op. Daarmee besparen we
circa 480.000 ton CO2-uitstoot per jaar en dragen we een steentje bij aan de klimaatuitdagingen waar we als samenleving voor staan.”

Merkur Offshore onzichtbaar vanaf het land

Merkur Offshore bestaat uit 66 windmolens van General Electric, met elk een vermogen van 6 MW. Het windmolenpark ligt 45 kilometer van de Noord-Duitse kust, waardoor het onzichtbaar is vanaf land. Aansturing en onderhoud van de windmolens gebeurt vanuit het Groningse Eemshaven.