Aeolus krijgt nieuwe kraan bij Damen Shiprepair

Het installatieschip Aeolus van Van Oord ligt bij Damen Shiprepair voor een upgrade. Het schip krijgt een nieuwe kraan met een hefvermogen van 1.600 ton, een LEC-kraan (Leg Encircling Crane) van Huisman. Met de nieuwe kraan heeft de Aeolus de grootste hefkraan in haar klasse. Na de upgrade kan het schip grotere funderingen en zwaardere turbines installeren op offshore windparken. 

Naast de nieuwe kraan krijgt het schip een verhoogd laadvermogen en accommodatie.  Dit wordt bereikt door de installatie van drijflichamen, een sterktedek, vergrote spudpalen en een nieuwe accommodatiemodule met helikopterdek.

In het voorjaar van 2018 zijn de werkzaamheden afgerond. Na de upgrade wordt de Aeolus ingezet bij nieuwe projecten, zoals het offshore windpark Borssele 3 & 4 in Nederland en Norther in België.

En onlangs heeft Van Oord de opdracht binnengesleept voor de Balance of Plantwerkzaamheden voor het Duitse offshore windpark Deutsche Bucht van 252 MW. Het windpark ligt in de Duitse Bocht, 95 kilometer ten noordwesten van het Waddeneiland Borkum.