Amsterdam opnieuw beste cruisebestemming voor passagiers

Voor het 2e jaar op een rij is Amsterdam door cruisegasten als beste cruisebestemming van West-Europa en Britse eilanden verkozen. Dit maakte Cruise Critics vandaag bekend. Vorig jaar pakte Amsterdam ook deze award.

Cruise Critic is de belangrijkste cruise informatiewebsite ter wereld met betrekking tot cruises. Ruim 5 miljoen mensen bezoeken maandelijks de website om hun cruisereis te plannen. Hun ervaringen van hun cruisereis delen ze ook via deze site. Een cruisereiziger schrijft: ’Amsterdam en de regio zijn prachtig. De terminal ligt in het hart van de stad en we zijn zo het centrum in gewandeld. Het was geweldig.’

“Wij zijn trots”
Alma Prins, manager Cruise bij Havenbedrijf Amsterdam: “Wij zijn trots en vereerd met deze onderscheiding. Het geeft weer dat we iets unieks hebben in Amsterdam. Onze gasten waarderen de faciliteiten hier. Dit is een toerist die wat gewend is, dus deze award geeft weer dat Amsterdam en haar haven iets bijzonders bieden. Deze toerist bezoekt musea, de horeca en shopt in het hoogsegment. Zij geven het meest uit van de toeristen die Amsterdam bezoeken.”

Janine van Oosten, voorzitter Amsterdam Cruise Port: “Deze award is een hele mooie erkenning voor onze stad, onze haven, onze activiteiten en onze samenwerking. Wij zijn hier blij mee. Het is een mooie aanmoediging om onze cruisefaciliteiten nog verder te verbeteren en nog meer in te zetten op regionale spreiding om de cruisepassagiers een unieke ervaring te blijven bieden.”

Door de bouw van een brug wordt de Terminal Amsterdam (PTA) op termijn verplaatst
Cruise blijft een belangrijke sector voor de Amsterdamse haven zoals ook in Visie2030 vastgelegd. Naar verwachting zal het aantal bezoekende schepen verder groeien tot 250 in 2030 tegen 122 afgelopen jaar. Nu het stadsbestuur van Amsterdam een duidelijke voorkeur heeft uitgesproken voor de bouw van een brug vanaf het Java-eiland naar Amsterdam-Noord, moet de Passenger Terminal Amsterdam (PTA) op termijn worden verplaatst. Op dit moment zijn twee nieuwe locaties in onderzoek. Met de bouw van de brug over het IJ kan pas begonnen worden als er een voor zeecruise passende oplossing is gevonden om de schepen op een voor Amsterdam waardige wijze te laten afmeren op een nieuwe plek.