Amsterdamse grachten kleuren groen

Op 14 september 2014 vond in Amsterdam de tweede editie van de Amsterdam Solar Boat Parade plaats. Op de Polonceaukade bij de Westergasfabriek werd het startschot gegeven voor het event dat als doel had te laten zien wat de toekomst biedt op het gebied van duurzaamheid. Behalve de duurzame zonneboten die zich deze dag op de grachten van Amsterdam lieten zien, kon je zelf een elektrisch voertuig testen op het Groen Circuit of nieuwe duurzame innovaties ontdekken op het Plein van de Toekomst.

De Solar Boat Parade is georganiseerd door De Groene Grachten, de stichting van de in mei overleden Wubbo Ockels. De opening van de Amsterdam Solar Boat Parade werd dan ook verzorgd een goede vriend van Ockels: Maurits Groen, en zijn vrouw Joos Ockels gaf het startschot, waarop de elektrische boten, zonneboten of anderzijds duurzame boten zich naar de Haarlemmertrekvaart begaven om hun route over de Amsterdamse grachten te volbrengen.

Stil, snel en wendbaar
En hoewel de boten stil voorbij voeren, zorgden ze toch voor aardig wat bekijks onderweg. Zo had een elektrische boot een percussieband meegenomen, maar was ook het opvallende uiterlijk van veel boten een publiekstrekker.

Studenten konden ’s middags laten zien wat hun zonneboot in huis hadden. In de Haarlemmertrekvaart werd een wedstrijd in snelheid en wendbaarheid georganiseerd. Tien zonneboten van onder meerde Hogeschool van Amsterdam en ROC Friese Poort Leeuwarden moesten zichzelf bewijzen tijdens een slalom van 300 meter en een sprint. De winnaar van de wedstrijd was het team Furia One, die over beide onderdelen de snelste bleek te zijn.

Plein van de toekomst
Op het Plein van de Toekomst stelden tachtig innovatieve initiatieven hun idee tentoon aan het publiek dat afgekomen was op de parade in de grachten. Behalve een testrit in de nieuwe BMW I3, was het ook mogelijk om te ontdekken hoe je smoothies kan blenden met behulp van je eigen spierkracht of informatie in te winnen over het verduurzamen van je woning. Ondertussen konden bezoekers een parcours afleggen op het Groen Circuit. Verschillende duurzame voertuigen als Segways, houten fietsen of voor de kleinere onder het publiek een, elektrische, mini-crossmotor.

“Duurzame ondernemers brengen ‘groene groei’, een nieuwe motor achter een nieuwe economie”, aldus Maurits Groen, toonaangevend duurzaam ondernemer en opvolger van Wubbo Ockels als voorzitter van Stichting De Groene Grachten. “Met talloze inspirerende voorbeelden wil de Solar Boat Parade mensen laten zien hoe ze ook zelf actief kunnen bijdragen aan de overgang naar een ‘groene’ economie.” AK

Related news

List of related news articles