Bedrijven willen groene waterstoffabriek in Delta regio

Bedrijven, waaronder North Sea Port, en overheden willen dat de Delta regio uiterlijk in 2030 een 1 GW groene waterstoffabriek krijgt. De partijen onderschrijven dit op 25 november met een statement. Het statement wordt gesteund door North Sea Port, ArcelorMittal, Dow Benelux, ENGIE, Fluxys, Gasunie, ICL-IP, Impuls Zeeland, Nederlands Ministerie van Economische Zaken & Klimaat, Ørsted, Provincie Oost-Vlaanderen, Provincie Zeeland, Smart Delta Resources, Yara Sluiskil en Zeeland Refinery.

Hydrogen Delta Day Foto North Sea Port 25-11-2019
Hydrogen Delta Day. Foto, North Sea Port.

Plannen gepresenteerd op Hydrogen Delta Day

Op het waterstofevent ‘The Hydrogen Delta Day’ worden de plannen gepresenteerd waarmee de Delta-regio koploper wil blijven op het gebied van industriële waterstof. De grote vraag naar waterstof, het potentiële waterstofaanbod bij bedrijven, de nabijheid van grootschalige windparken op zee en de al bestaande waterstofinfrastructuur maken de regio een zeer geschikte locatie voor het plaatsen van elektrolysers en de verdere uitrol van een waterstofnet.

Gezamenlijke ambitie om grootste waterstofcluster te worden

In het statement staat onder meer dat het de gezamenlijke ambitie van de bedrijven en overheden is om grootste waterstofcluster van Nederland en Vlaanderen te zijn én koploper hierin te blijven.

“Alle voorwaarden zijn aanwezig om grootschalig groene waterstof in het havengebied van North Sea Port in te zetten. Er zijn uitstekende en flexibele integratiemogelijkheden bij bedrijven, energieproducenten vormen een stabiele basis voor verandering, de elektriciteit van grote windparken op zee komt hier aan land én er is met Smart Delta Resources een krachtig samenwerkingsplatform.”

Lees het volledige statement.