Bescherming zeebodem gestart voor windpark in Noordzee

Het valpijpschip ‘Simon Stevin’ van Jan De Nul, is aangekomen in de Visnet Eklogitt steengroeve in Noorwegen voor de eerste lading van 32.000 ton stenen op te halen en te vervoeren naar het offshore windmolenpark Borkum Riffgrund 2 in Duitsland. Daar worden de erosiebeschermingslagen op de zeebodem geïnstalleerd voor de funderingen van 36 windturbines voor het windpark. De funderingen voor de monopiles worden in 2018 geïnstalleerd door het offshore installatieschip ‘Vole au vent’.

In totaal 4 ladingen van 32.000 ton stenen
Deze lading van 32.000 ton stenen is de 1e van de 4 ladingen die door Simon Stevin wordt geladen, vervoerd en geïnstalleerd. De laatste 3 worden geleverd door de Rekefjord steengroeve en geladen in de Eemshaven in Nederland, dat is dichter bij de Borkum Riffgrund site.

Omvang van de klus voor windmolenpark Borkum Riffgrund 2
Jan De Nul tekende voor deze klus in 2016 met Dong Energy. Zij zijn verantwoordelijk voor het transport en de installatie van 36 monopiles, anodekooien en overgangsstukken voor het offshore windmolenpark Borkum Riffgrund 2. Daarbij kreeg Jan De Nul ook de levering, het transport en de installatie van erosiebescherming voor alle in 2018 te installeren funderingen toegewezen.

Borkum Riffgrund 2 windparkproject
Het offshore windmolenpark Borkum Riffgrund 2 is ligt in de Noordzee, binnen de Duitse Exclusieve Economische Zone (EEZ), 17 kilometer ten oosten van Nederland, 34 kilometer ten noorden van het eiland Borkum en 54 kilometer ten noordwesten van het Duitse vasteland. Het windmolenpark krijgt een totale capaciteit van 450 MW.