Chloropac-systemen voor offshore converter-stations HelWin1 en BorWin2

Nordic Yards in Duitsland heeft Siemens Water Technologies opdracht gegeven voor de levering van twee Chloropac chloorbleekloog-generatoren voor zeewaterkoeling. Met deze opdracht is een bedrag van ruim een miljoen euro gemoeid. De generatoren zijn bestemd voor de Noordzee platforms HelWin1 en BorWin2, twee HVDC (High Voltage Direct Current) platforms voor de transmissie van energie uit een offshore windpark naar het Duitse hoogspanningsnet.

Het Siemens Chloropac systeem weert de biologische aangroei in koelwatersystemen op schepen en offshore olie- & gasplatforms door aanmaak van chloorbleekloog via elektrolyse uit zeewater. Chloropac wordt al veel in de olie- en gasindustrie ingezet, waaronder offshore productieplatforms en drijvende productieschepen (FPSO’s), alsook in energiecentrales en industriële complexen op kustlocaties. Tegenwoordig worden Chloropac-systemen ook ingezet in HVDC-converter-stations vanwege hun bewezen betrouwbaarheid, bedrijfsvriendelijkheid en lage life-cyclekosten.

Het Chloropac-systeem produceert ter plaatse op veilige wijze een verdunde chloorbleekloog oplossing die men direct in het koelwatercircuit kan injecteren. Alle veiligheidsrisico’s en de logistieke lasten die gepaard gaan met het gebruik, de opslag en het doseren van geconcentreerde chloorbleekloog-oplossingen komen hiermee te vervallen. Het geavanceerde annulaire elektrolysecel-ontwerp in het Chloropac-systeem creëert zoveel turbulentie dat reiniging van de cellen niet nodig is.

Meer… Siemens