Consortium ‘GROW’ wil 7 cent per kWh offshore wind in 2030

Een consortium van 16 Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen lanceert op 15 juni een innovatieprogramma voor offshore wind: GROW. De missie van dit GROW-consortium is de kosten van offshore wind verder naar beneden te brengen tot 7 eurocent per kWh in 2030. Het programma wordt tijdens het Winddagen 2016 congres in Rotterdam aangeboden aan Minister Kamp.

GROW, staat voor ‘Growth through Research, development & demonstration in Offshore Wind’, en draagt bij aan de Nederlandse doelstellingen van hernieuwbare en onafhankelijke energievoorziening. In de komende 5 jaar gaat GROW helpen om innovaties naar de markt te brengen. Hiermee gaat GROW de Nederlandse offshore-windsector verder versterken, met een aanzienlijke toename in kennisintensieve werkgelegenheid tot gevolg. GROW steekt in de komende vijf jaar minimaal 100 miljoen euro in onderzoek, ontwikkeling en demonstratie.

De oprichters zijn Delft Offshore Turbine, Deltares, ECN, Eneco, Lagerwey, LM Wind Power, Royal IHC, RWE, Seaway Heavy Lifting, Shell, Sif, TenneT, TNO, TU Delft, Van Oord en Volker Stevin International. Het consortium zal uiteindelijk zo’n 20 partijen omvatten die samen gaan bijdragen aan het bereiken van een kostenniveau van zeven eurocent per kWh in 2030. Tegen deze kosten kan offshore wind concurreren met andere hernieuwbare en fossiele energiebronnen, zonder dat daar subsidies voor nodig zijn.

GROW gaat bovendien de symbiose met andere sectoren op zee bevorderen (olie & gas, visserij, scheepvaart en toerisme) en de milieueffecten van offshore wind onderzoeken en verder beperken.

Afgelopen 5 jaar zijn de kosten van wind op zee met 20% verminderd 
Dit consortium is de opvolger van het onderzoeksprogramma FLOW, dat staat voor Far and Large Offshore Wind. Dit onderzoeksprogramma van 13 Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen heeft de afgelopen 5 jaar de kosten van wind op zee al met 20% naar beneden gebracht en diverse innovaties geholpen bij hun weg naar de markt. Op 15 juni wordt de afronding gemarkeerd door het aanbieden van een boek (met een selectie van de resultaten van FLOW) aan Minister Kamp.

GROW werkt nauw samen met het TKI Wind op Zee. Het consortium is momenteel in gesprek met het ministerie van Economische Zaken en de Topsector Energie om de mogelijkheden te onderzoeken voor steun en samenwerking. De eerste projecten van het consortium beginnen naar verwachting in het najaar van 2016.