Corrupte douanier in Rotterdamse haven krijgt 14 jaar cel

Voormalig douanier Gerrit G. is op dinsdag 4 juli veroordeeld tot 14 jaar cel, zo meldt NU.nl. Hij is schuldig bevonden aan het bewust doorlaten van cocaïnetransporten in de haven van Rotterdam. De straf is lager uitgevallen dan de 16 jaar welke het Openbaar Ministerie (OM) geëist had. 

De rechtbank in Rotterdam acht bewezen dat G. betrokken was bij het doorlaten van 2 drugstransporten van in totaal 3.400 kilo cocaïne in november 2014 en april 2015.

Gerrit G. kon in zijn functie containers doorlaten zonder dat ze gecontroleerd werden door ze op ‘groen’ te zetten. In ruil hiervoor ontving Gerrit G. geld van zijn medeverdachten Dennis van den Berg, René F. en André van der H. Volgens het OM heeft het doorlaten van de containers Gerrit G zo’n 3,5 miljoen euro opgeleverd.

“Vertrouwen van werkgever en collega’s ernstig geschaad”
Volgens de rechtbank heeft G. in strijd gehandeld met de afgelegde belofte als douane-ambtenaar. “Hij heeft het vertrouwen van zijn werkgever en collega’s ernstig geschaad door zijn positie te misbruiken.” 

Medeverdachten voor 10, 4 en 3 jaar veroordeeld
Dennis van den Berg is schuldig bevonden aan de invoer van cocaïne, het witwassen van grote bedragen geld, bedreiging en wapenbezit en veroordeeld tot 10 jaar cel. René F. heeft 4 jaar cel gekregen en zou als eerste Gerrit G. hebben benadert om de drugs door te laten tegen betaling en de andere verdachten bij hem hebben geïntroduceerd. André van der H. is veroordeeld tot 3 jaar. Zowel René F. als André Van der H. werden vrijgesproken van betrokkenheid bij de invoer van cocaïne.

Topje van de ijsberg
Het doorlaten van de drugs gebeurde in een periode tussen 2013 en 2015. De rechtbank sprak dan ook het sterke vermoeden uit dat de onderschepte cocaïnetransporten het topje van de ijsberg waren.

Photo:

Related news

List of related news articles