Artist impression van Combat Support Ship Damen

Damen gaat bevoorradingsschip voor marine bouwen

Damen gaat het nieuwe bevoorradingsschip Zr.Ms. Den Helder bouwen voor de Koninklijke Marine. Vandaag hebben vice-admiraal Arie Jan de Waard, directeur Defensie Materieel Organisatie en Arnout Damen, de nieuwe CEO van Damen Shipyards Group het contract ondertekend in Den Helder. Met de bouw van dit schip zijn ruim 100 voornamelijk Nederlandse bedrijven aan het werk. De oplevering staat gepland voor het 2e kwartaal van 2024. Een jaar later, in het 2e kwartaal van 2025, moet het CSS operationeel inzetbaar zijn. De omvang van het totale projectbudget is 375 miljoen Euro.

Artist impression van Combat Support Ship Damen
Tijdens het ondertekenen van het contract in Den Helder.

Met Zr.Ms. Den Helder wordt de maritieme bevoorradingscapaciteit van de Koninklijke Marine weer op het niveau gebracht. Het schip gaat opereren naast het Joint Support Ship Zr.Ms. Karel Doorman. Deze vormt ook de basis voor het ontwerp van dit Combat Support Ship (CSS). Het nieuwe schip is wereldwijd inzetbaar en kan, beschermd door fregatten, opereren onder hoge dreiging. Daarnaast is het in te zetten bij de bestrijding van drugssmokkel, het beheersen van vluchtelingenstromen en het verlenen van noodhulp.

Artist impression van Combat Support Ship Damen
Artist impression van Combat Support Ship Damen

Het bijna 200 meter lange bevoorradingsschip krijgt een 75-koppige bemanning en kan daarnaast nog 75 extra opvarenden meenemen. Er is plaats voor meerdere helikopters en zo’n 20 containers. Bij het ontwerp is nadrukkelijk gekeken naar brandstofverbruik en de uitlaatgassenuitstoot. De combinatie van dieselmotoren, rompvorm en schroefontwerp zorgt voor een verlaging van het brandstofverbruik van ongeveer 6 procent in vergelijking met Zr.Ms. Karel Doorman.

Damen Schelde Naval Shipbuilding gaat het project samen met de Defensie Materieel Organisatie (DMO) als hoofdaannemer begeleiden. Dit doen zij niet alleen, meer dan 100 bedrijven uit de Nederlandse marinebouw werken mee aan dit schip. Daarmee wordt een groot deel van de Nederlandse marinebouw ingezet om mee te werken aan dit nieuwe innovatieve schip.

De bouwopdracht is niet Europees aanbesteed. Defensie wil de kennis en kunde van het ontwerpen en bouwen van marineschepen in Nederland houden. De krijgsmacht beriep zich zodoende op het artikel 346 van het Verdrag Werking Europese Unie. Hierin staat dat lidstaten wezenlijke veiligheidsbelangen mogen beschermen. Dat heeft ook betrekking op de productie van Defensiematerieel.