De Meyer gaat offshore

  • binnenland

Project Boom Lock© is een staaltje van intensieve samenwerking. De trials zijn met succes afgerond en de realisatie van de eerste projecten is een feit: de eerste Boom Lock© van High Wind draagt voortaan bij aan een veilige installatie van windturbines op zee. Het systeem werd gemonteerd op een kraan van de Neptune, een schip van GeoSea. High Wind is een consortiumbedrijf met partners GeoSea, Sarens, SBE en PMV. Het was De Meyer (Temse) die werd geëngageerd om de Boom Lock© te bouwen. “Het project was een som van uitdagingen,” zegt Johan Heiler. We praatten met de general manager van High Wind over ambitieuze doelstellingen, van nul starten en een ongelooflijke goesting om erin te vliegen.  

In 2012 werd High Wind opgericht onder de vleugels van het TINA-investeringsfonds van de Vlaamse Overheid en PMV, met als doel innovatieve projecten te ondersteunen. Het objectief van High Wind was duidelijk: een oplossing ontwikkelen voor de weersonafhankelijke installatie van windturbines op zee. Die moest niet alleen zorgen voor meer veiligheid bij de installatie, ze zou ook resulteren in een aanzienlijke kostenbesparing. Immers, 30% van de tijd liggen de werkzaamheden op installatieschepen stil omwille van een te sterke wind.
De initiële denkpiste voor het bouwen van een grote robot op zee liet men omwille van de financiële onhaalbaarheid en de impact op de huidige installatiemethodieken vrij snel varen. In tweede instantie kwam het idee om de klassieke offshore kranen aan te passen. Op die kraan moest een systeem worden gemonteerd dat de beweging van de kraanhaak en de last onder controle hield. Zo zou ook bij sterke wind veilig en tijdbesparend verder gewerkt kunnen worden. Het concept van de Boom Lock© was geboren.

Van detail engineering tot project management
Johan Heiler: “Van bij het begin werd de strakke deadline van één jaar vooropgesteld. High Wind deed de basic- en concept-engineering zelf. Voor de realisatie van de Boom Lock© moesten we kunnen rekenen op een partij die constructie én detail-engineering in-house kon doen. In De Meyer vonden we een echte machinebouwer, een partner die het hele project kon managen, van constructie tot logistiek en installatie aan boord van het schip.”

De Meyer ging ervoor en startte met de detail-engineering. Dirk De Meyer, algemeen directeur: “Ons team was meteen bereid om de uitdaging aan te gaan. Niet zonder enig risico, want aanvankelijk waren er zelfs nog geen detailtekeningen. Het waren onze eerste stappen in de wereld van de offshore, maar we hadden er zin in.”

 

 

Meer… De Meyer 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten