Dealen met Drugs in het Maritiem Museum Rotterdam

In het honderdste jaar na de invoering van de Opiumwet opent burgemeester Aboutaleb op vrijdag 19 oktober de tentoonstelling Dealen met Drugs in het Maritiem Museum Rotterdam. Bezoekers (14+) krijgen een onthullend kijkje in de ongrijpbare en meedogenloze wereld van drugssmokkel via de Rotterdamse haven. Penoza-schrijfster Chris Westendorp schreef het script. ‘Dealen met Drugs’ is van 20 oktober 2018 tot en met 21 april 2021 te zien.

Dealen met Drugs in het Maritiem Museum Rotterdam. Foto, Maritiem Museum.

In Dealen met Drugs geeft Penoza-schrijfster Chris Westendorp bezoekers van het Maritiem Museum zélf de hoofdrol in de duistere wereld van drugssmokkel. Bezoekers kruipen in de huid van havenmedewerkers, dealers, douanebeambten en rechters. Geld is de grote verleider en stelt ze voor onmogelijke dilemma’s. Ga jij voor meer controles in de haven, ook al kost dit tijd en geld? Of strijk jij 3.000 euro op door je toegangspas van de containerterminal uit te lenen aan een smokkelaar? Geef jij die jonge dealer straf of laat je hem gaan?

“De handel in drugs is keihard, meedogenloos en zo goed als ongrijpbaar. Maar het grote geld lonkt en de verleiding is moeilijk te weerstaan. Goed om dit zelf eens te ervaren, deze penoze is dichterbij dan je denkt.” – Chris Westendorp, scenario Penoza en ‘Dealen met Drugs’

Gesprekken met politie en ex-dealers
Voor Dealen met Drugs heeft het Maritiem Museum intensieve gesprekken gevoerd met de Douane, Zeehavenpolitie, FIOD, het Openbaar Ministerie, het HARC-team (Hit-And-Run-Cargo), preventieprogramma Drugs & Alcohol, ex-dealers en gebruikers. De feiten, cijfers én verhalen zijn schokkend.

Rotterdamse penoze
Jaarlijks wordt in Europa zo’n 250 ton cocaïne gebruikt. Een groot deel daarvan wordt geïmporteerd via de Rotterdamse haven en de gevolgen gaan verder dan schadelijke effecten voor drugsgebruikers. Deze handel gaat gepaard met keiharde criminaliteit, corruptie en een toenemende druk op Rotterdamse ondernemingen en overheidsinstellingen. Dagelijks krijgen uitwassen van de drugshandel aandacht in de media, maar wat weten we écht van de complexe wereld die hierachter schuilgaat?

Oppasservice
In de herfstvakantie biedt het Maritiem Museum oppasservice aan voor kinderen jonger dan 14 jaar. Zij worden vermaakt met een mysterieuze goochelworkshop terwijl de ouders de tentoonstelling ‘Dealen met Drugs’ kunnen bezoeken. Daarnaast organiseert het museum in november elke week een presentatie over ‘the making of van Dealen met Drugs’ (gratis voor museumkaarthouders).