Defensie zoekt mee naar vermisten scheepsongeval

Cougar-transporthelikopter

Defensie assisteert de Kustwacht bij de zoektocht naar 3 vermiste opvarenden na een botsing op de Noordzee. Het zogenoemde guard vessel Maria, dat fungeert als uitkijk bij werkzaamheden rond boorplatforms, kwam vannacht om 1:30 uur in aanvaring met de vissersboot Texel 68 op zo’n 40 kilometer zuidwest van Den Helder.

Hoist crew
Er zoeken onder meer 2 Defensiehelikopters naast de 2 andere ingezette heli’s. Naast de reddingshelikopter AB-412 van Vliegbasis Leeuwarden is dat een Cougar-transporthelikopter. Die laatste vliegt voor het eerst in het bestaan van 300 Squadron met een hoist crew. Deze bemanning is speciaal opgeleid om schipbreukelingen in de helikopter te takelen.

Snellius
Daarnaast helpt de marine met het hydrografisch opnemingsvaartuig Zr. Ms. Snellius. Een team van 6 Defensieduikers heeft inmiddels de eerste inspectieduiken gedaan vanaf hun duikvaartuig. Zij zoeken in en rond het wrak naar de vermiste personen. Ook vliegt er Defensiepersoneel mee in een Kustwachtvliegtuig.

Overlevingspak
Het vermiste 3-tal was door 2 geredde opvarenden voor het laatst gezien in een deuropening aan dek van het schip. De vermisten zijn dus misschien met het schip naar de bodem op zo’n 25 tot 30 meter diepte gezonken. Mochten ze in het water zijn beland, dan kunnen ze het ruim een halve dag in het water uithouden dankzij hun reddingsvest en overlevingspak. Dit pak is van nek tot enkel waterdicht en zorgt dat iemand blijft drijven.

Verder zoeken er 3 reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij en een 10-tal vissersvaartuigen.

Meer… Defensie