DEME krijgt eigen schip niet van werf in Bilbao

De Belgische baggeraar wilde hun eigen baggerschip ‘Living Stone’ van de werf LaNaval in Bilbao wegslepen maar de politie heeft dat tegengehouden in de nacht van woensdag op donderdag. Veiligheidspersoneel van de werf had de politie ingeschakeld. Er zijn geen mensen gearresteerd. DEME is al enig tijd in conflict met de scheepswerf omdat het schip maanden geleden klaar had moeten zijn. Maar de werf heeft financiële problemen waardoor de bouw vertraging heeft opgelopen.

Woordvoerster Vicky Cosemans van DEME zegt tegen de krant De Tijd: “We hebben de werf al verschillende keren in gebreke gesteld omdat de afwerking van het schip niet vlotte, maar zonder resultaat. Intussen waren we eigenaar geworden van het schip en hebben we contractueel het recht om het schip in bezit te nemen. Het was onze bedoeling om het schip voor verdere afwerking naar een andere locatie te slepen – waar naartoe kunnen we niet zeggen – maar dat is dus niet geluk”

Volgens de woordvoerder is het bedrijf nu in gesprek met de werf om tot een oplossing te komen. Scheepswerf LaNaval draagt 100 miljoen euro schuld en overweegt bescherming aan te vragen tegen de schuldeisers, zo meldt de krant.

Living Stone is een van de meest geavanceerde kabelleger van dit moment. De eerst opdracht van het schip is voor het Duitse offshore windpark Merkur in de Noordzee. Daarna wordt het schip ingezet voor de installatie van kabels in het Hornsea Project One in het Verenigd Koninkrijk, het grootste windturbinepark ter wereld.

In september vorig jaar werd de Living Stone te water gelaten:

 

Photo:

Related news

List of related news articles