Innovation DEME

DEME Offshore en Herrenknecht komen met nieuwe bouwmanier voor offshore wind

DEME Offshore en Herrenknecht hebben een overeenkomst getekend voor de fabricage van een onderzeese boor die wordt ingezet op het offshore windmolenpark in Saint-Nazaire, Frankrijk. Dit is het eerste windmolenpark ter wereld waar geboorde XL-monopijlerfunderingen worden toegepast.

Innovation DEME
Installatieschip ‘Innovation’. Foto, DEME.

In 2019 werd het EPCI-contract voor 80 funderingen voor het Franse windmolenpark toegekend aan een consortium met DEME Offshore en Eiffage Métal. Dit omvat het ontwerp, de productie, het transport en de plaatsing van de stalen funderingen.

Het offshore windmolenpark in Saint-Nazaire, goed voor 480 MW en eigendom van EDF Renewables en Enbridge, komt op zo’n 12 à 20 kilometer van de kust van het Franse schiereiland Guérande te liggen.

De XL-monopijlerfunderingen worden op een moeilijke rotsachtige zeebodem geïnstalleerd. Speciaal voor dit project fabriceren DEME Offshore en Herrenknecht, wereldleider in tunnelboormachines, een innovatieve op maat gemaakte onderzeese boor. De boor zal worden bediend vanaf het installatieschip ‘Innovation’ van DEME Offshore.

“Geboorde XL-monopijlers installeren is een nieuwe stap in de offshore windsector”, aldus Bart De Poorter, General Manager DEME Offshore. “Met deze innovatieve oplossing, ontwikkeld in samenwerking met Herrenknecht, zorgen we voor een veilige en efficiënte plaatsing in uitdagende omstandigheden op zee.”

“Offshore Foundation Drilling (OFD) maakt een gemechaniseerde plaatsing van monopijlers mogelijk, wat ecologische en economische voordelen oplevert in vergelijking met conventionele methoden”, aldus Ulrich Schaffhauser, lid van de raad van bestuur van Herrenknecht AG.