Dongfeng leidt de vloot na start Rolex Fastet Race

Dongfeng Race Team vloog zondagmiddag uit de startblokken van de Rolex Fastnet Race. Het Chinese team met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord leidde de Volvo Ocean 65-vloot over de westelijke Solent. Deze 608-mijl lange krachtmeting brengt ’s werelds beste zeezeilers samen. Het is de tweede in de reeks van vier races, die de nul-etappe van de Volvo Ocean Race 2017-18 vormen. De nul-etappe geldt als kwalificatie voor de Volvo Ocean Race.

De openingsrace van de nul-etappe was de 50-mijl lange sprint rondom Isle of Wight. Deze werd in recordtijd gewonnen door MAPFRE met in zijn kielzog Team Brunel en team AkzoNobel. De Fastnet Race wordt de eerste offshore test voor de zeven Volvo Ocean Race-teams, die op 22 oktober in Alicante op de startlijn van de Volvo Ocean Race zullen liggen.

“We gaan het voor het eerst offshore opnemen tegen de andere boten, dus het is belangrijk om te zien waar we staan”, Aldus Caudrelier. Bij de welbekende krijtachtige kliffen van de Needles had Dongfeng 0,3 mijl voorsprong op Vestas 11th Hour Racing met MAPFRE in derde positie. Team AkzoNobel, Team Brunel, Team Sun Hung Kai/Scallywag en Turn the Tide on Plastic lagen dicht bij elkaar. De spreiding van de gehele vloot bedroeg slechts 0,6 mijl.

Nul-etappe
De Nul-etappe (Leg Zero) geldt niet alleen als kwalificatie voor de Volvo Ocean Race, maar is tevens de eerste kans om de teams in competitieverband in actie te zien. Leg Zero bestaat uit vier aparte races, waarbij de overall winnaar vooral een boost in zelfvertrouwen wint. Er worden namelijk geen punten meegenomen naar de race zelf. In deze eerste krachtmeting van de Volvo Ocean Race-vloot binden ook de Nederlandse campagnes team AkzoNobel en Team Brunel voor het eerst de strijd met elkaar aan. Net als de voormalige ploeggenoten Carolijn Brouwer van Dongfeng Race Team en Annemieke Bes van team AkzoNobel.

Het programma is als volgt:

2 augustus: een intense sprint van 50 nautische mijlen rondom de Isle of Wight

6 augustus: start van de beroemde Rolex Fastnet Race met de top uit het oceaanzeilen in een race van 608 nautische mijlen langs de kust.

Daarna volgen twee etappes voor enkel Volvo Ocean Race-teams:

10 augustus: start Plymouth, Engeland naar St Malo in Frankrijk (125 nm)

13 augustus: start St Malo naar Lissabon, Portugal (770 nm)