Een mooi jaar voorbij…

MOCK50-4 YMR - Column-FOTO2

Het afgelopen jaar hadden Coen Bouhuijs en Michelle van der Wees de eer om als Young Maritime Representative het jongerenboegbeeld van de maritieme sector te zijn. Door hun aanwezigheid op diverse evenementen en andere bijdrages probeerden zij andere jongeren te interesseren voor een opleiding of een baan binnen de maritieme sector.

De zomer begon goed voor Michelle, toen zij samen met vier andere studentes werd uitgeroepen tot ‘Winnaar van het beste havenidee 2014’. “We hadden een tweetal ideeën, waardoor de ontbrandingstemperatuur in een scheepsmotor naar beneden wordt gebracht. Hierdoor verlaagt uiteindelijk de emissie”; vertelt Michelle over deze complexe materie. Nadat Michelle en haar medestudenten de prijs in ontvangst hadden genomen, moest ze snel haar tassen pakken. In het kader van haar stage voor de Rotterdam Mainport University, werkt zij nu op de sleepboot Kolga.

Voordat zij aan boord van de Kolga stapte, verbleef ze twee dagen op het half-afzinkbare kraanschip Hermod. “Het is allemaal leuk om te zien. De eerste weken hebben we in het Noorse Stavanger gelegen. Daar heb ik het schip leren kennen en genoten van de omgeving met Noorse Fjorden.” De eerste zeven weken van haar verblijf aan boord werkte Michelle vijf weken op de brug, vervolgens ging ze aan het werk in de machinekamer. “Ik heb veel gezien en geleerd. Het is leuk om nu eindelijk praktijkervaring op te doen en op zee te zijn. Manoeuvreren, Anchor Handling, Dynamic Positioning, de Offshore, zoveel dingen die je op school niet leert en helemaal nieuw zijn. Heel leerzaam allemaal!”

Ook bij Coen ging het de afgelopen maanden voor de wind. Naar aanleiding van een publicatie over de weerstand van schepen bij ijsgang, die hij samen met medestudenten had gemaakt, werden ze uitgenodigd om in Zuid-Korea een presentatie te geven over dit onderwerp. Een mooie reis natuurlijk, die om de kosten van de ticketprijs te drukken, via Japan ging. Vervolgens drie uur lang met de draagvleugelboot naar Zuid-Korea, wat al een belevenis op zich was.

In Zuid-Korea werd de presentatie gegeven aan de ‘International Society of Offshore and Polar Engineers’. “De presentatie ging zeer goed en ook al waren we de enige vier jongeren, men stond zeer open voor onze boodschap. Als kers op de taart mochten we daarna ook een bezoek brengen aan de scheepswerf, waar de Pieter Schelte van ‘Allseas’ wordt gebouwd”. Met een lengte van 382 m en een breedte van 124 m zal dit schip het grootste ter wereld worden. Het schip is even groot als twee supertankers en in oppervlakte gelijk aan acht voetbalvelden. Het gaat gebruikt worden voor de ontmanteling van grote offshore platforms op zee.

“Na terugkeer uit Zuid-Korea heb ik bij Heerema stage gelopen met als onderwerp ‘Dynamic Positioning’. Dat was een vrijwillige stage, waarmee ik voor onze studievereniging een bijdrage heb verdiend aan een studiereis voor volgend jaar. Door nu kennis te brengen, kan ik volgend jaar dus weer kennis halen.” De studiereis, die door studievereniging S.G. William Froude wordt georganiseerd, betreft een bezoek aan de Chinese, Japanse en Zuid-Koreaanse maritieme industrie.

Na de stage heeft Coen nog even moeten blokken voor zijn hertentamens, die in de tweede week van augustus plaatsvonden, maar daarna werd het leuker. “Als onderdeel van (zeil)team Delft Challenge, deden we mee aan de wereldkampioenschappen voor de FARR 30 in Kopenhagen. Daar hebben we de 11e plaats gehaald. Natuurlijk hadden we op een hogere plaats gehoopt, maar het was wel een mooie afsluiting van het jaar!

Begin september is het stokje van de Young Maritime Representatives overgenomen door drie opvolgers. Daarmee bedanken we Coen en Michelle voor al hun inspanningen als Young Maritime Representative en wensen beiden een ‘Behouden vaart!’.