Eerste helikoptervlucht voor Heliport Eemshaven

Afgelopen vrijdag, 13 september, heeft Minister Wiebes officieel de heliport in de Eemshaven geopend. Minister Wiebes van Economische Zaken landde rond 16.00 uur per helikopter op Heliport Eemshaven. Met de komst van de heliport wordt de sterke positie van de Eemshaven in de offshore wind sector verder verstevigd. De helikopters gaan met name worden ingezet voor het onderhoud van de windturbines op zee.

Eerste-helikopter-op-Heliport-Eemshaven-geland Foto Groningen Seaports
Eerste helikopter op Heliport Eemshaven geland. Foto, Groningen Seaports.

Groningen Seaports heeft ruim zeven jaar gewerkt aan de komst van de helihaven. Na een uitgebreid en zorgvuldig proces in goed overleg met natuur- en milieuorganisaties, de omgeving en de regionale en provinciale overheden kwam het noordwestelijke gedeelte van de Eemshaven als beste locatie uit de bus. Een locatie in een industriële omgeving in de buurt van de Beatrixhaven niet ver van de veerdienst naar Borkum, maar bovenal vlakbij alle offshore windactiviteiten.

Heliport Eemshaven is primair gericht op het faciliteren van helikoptervluchten voor de offshore windindustrie, maar kan ook gebruikt worden voor ambulance- en traumavluchten en bijvoorbeeld voor beloodsing van schepen. De vluchten worden alleen bij daglicht uitgevoerd met gemiddeld 15 vluchten per dag.

EMS Maritime Offshore (EMO), een volle dochter van AG EMS, is de exploitant van Heliport Eemshaven. Groningen Seaports is erg verheugd met de komst van de heliport. CEO Cas König: “Onze havens waren al uitstekend ontsloten via water, weg en spoor, maar met de opening van de heliport komt daar de modaliteit lucht bij. Daardoor kunnen offshore windparken beter en sneller bereikt worden en dat betekent dat de Eemshaven weer een stukje aantrekkelijker geworden is als servicehaven voor het onderhoud van windturbines op zee.”

Eemshaven basis- en servicehaven voor offshore wind

De laatste jaren is de Eemshaven niet alleen uitgegroeid tot een belangrijke basishaven voor de offshore wind logistiek (16 offshore windparken zijn via de Eemshaven aangelegd), maar ook tot een servicehaven voor het onderhoud van de geplaatste windturbines op zee. Voor de windparken Gemini, Veja Mate, Merkur Offshore en Deutsche Bucht (in totaal 316 turbines) is de Eemshaven al de onderhoudsbasis en vanwege de ligging, de gehele aanwezige supply chain en de potentie van nog veel meer geplande windturbines op de Noordzee is de verwachting dat de Eemshaven haar sterke positie als basis- en servicehaven verder zal verstevigen. Zeker met de aanwezigheid van een start- en landingsplaats voor helikopters, want de eigenaren van de moderne grote windparken gebruiken zowel schepen als helikopters voor hun service- en onderhoudswerkzaamheden.