Externe toezichthouder noodzakelijk voor in opspraak geraakt olie terminalbedrijf Odfjell

Het in opspraak geraakte olie terminalbedrijf Odfjell, gelegen in de Rotterdamse Botlek, moet onder extern toezicht komen. Dat stelt Ben Ale, hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding in EenVandaag. Ale heeft weinig vertrouwen in het huidige management: “Het bedrijf moet gerenoveerd worden. Uit het verleden is gebleken dat als het bedrijf dat zelf doet, zelfs als ze er geld aan uitgeven, het weinig succesrijk is. De overheid zou een toezichthouder moeten aanwijzen die erop toeziet dat het bedrijf gerenoveerd wordt. Sluit gedeelte voor gedeelte, breek het af en bouw het opnieuw op tot je het hele bedrijf gehad hebt.”

Brandgevaar
Bij het bedrijf zijn de afgelopen jaren tientallen incidenten en overtredingen geconstateerd, van falende veiligheidssystemen, lekkages, protocollen die niet opgevolgd werden tot het ontsnappen het giftige benzeen en van honderden tonnen butaangas dat niet gemeld werd door het bedrijf. Hoogleraar Ale noemt de toestand ‘ernstig’: “Gegeven de onderhoudstoestand van het bedrijf moet snel begonnen worden met renovatie. Een bedrijf wat op deze manier voortdurend lekkages heeft, vliegt vroeg of laat een keer in de brand. Het feit dat je 30 jaar lang geluk hebt gehad is net als bij de banken, succes uit het verleden biedt geen garantie voor de toekomst. Er is maar één garantie voor de toekomst, dat is dat een bedrijf dat brandgevaarlijk is, vroeg of laat een keer tot de grond toe afbrandt.”

Toezichthouder aansprakelijk
Hoogleraar Ale vraagt zich af waarom een bedrijf met deze status nog steeds een vergunning heeft. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) gaat daarin een stap verder. Omtzigt: “Als er nu iets bij Odfjell gebeurt, is de provincie of het rijk dan aansprakelijk? Want als je meer dan 60 keer een grote of kleine overtreding constateert, ben je dan aansprakelijk als er niet gehandhaafd wordt?”

Odfjell
Odfjell stelt hard te werken aan het verbeteren van de olie terminal maar daar meer tijd voor nodig te hebben. Het bedrijf trekt enkele tientallen miljoenen hiervoor uit. Ook wil het bedrijf de ‘gebrekkige veiligheidscultuur’ verbeteren. Odfjell is Europa’s grootste tankopslag terminal met een opslagcapaciteit van 1,6 miljoen kubieke meter.

Uitzending EenVandaag vrijdag 24 februari 2012 om 18.15 uur op Nederland 1