Gedwongen ontslagen bij Uniport Rotterdam

Het containeroverslag bedrijf Uniport gaat in maart 2020 sluiten. De directie verwacht 55 werknemers te kunnen herplaatsen, voor 145 van 200 de werknemers dreigt ontslag, zo meldt vakbond FNV.

In oktober heeft het moederbedrijf Steinweg besloten om de terminal te sluiten. Oorzaak is de aanhoudende schaalvergroting in de lijnvaart. Reders kiezen voor terminals die dichter bij zee liggen.

Tijdens een overleg tussen de bond en de directie van Uniport is over een sociaal plan gesproken voor de werknemers. Het moederbedrijf Steinweg heeft aangegeven plek te hebben voor 45 werknemers.

Daarnaast is er misschien plek voor 10 werknemers bij Rotterdam Shortsea Terminal (RST). Stel dat RST ook nog een los-dienst over kan nemen van Uniport zouden er nog meer werknemers geplaatst kunnen worden. Om hoeveel arbeidsplaatsen dit zou gaan is nog niet duidelijk.

Voor de overige werknemers wil Uniport de wettelijke transitievergoeding betalen en die verhogen met een factor 1,4. De directie wil ook begeleiding bieden met een outplacementproces. Volgens de FNV overweegt de directie ook om medewerkers op de loonlijst te laten staan die bijna met pensioen gaan. De directie hoopt voor het einde van het jaar alles in kaart te hebben.