Gloednieuwe boot voor Team AkzoNobel in Volvo Ocean Race

Het Nederlandse Team AkzoNobel van schipper Simeon Tienpont start de Volvo Ocean Race 2017-18 met een gloednieuwe boot. Dat maakte de Groningse topzeiler woensdag bekend tijdens de opening van de Hiswa in de RAI Amsterdam.

Team AkzoNobel gaat de zwaarste beproeving voor zeilteams aan met de nieuwste Volvo Ocean 65. Die wordt momenteel gebouwd bij Persico Marine in Bergamo, Italië. Als alles volgens planning verloopt, zal de boot eind mei klaar zijn. Deze 8e versie van de Volvo Ocean 65 is identiek aan de rest van de huidige eenheidsvloot, die aan de editie van 2014-15 deelnam.

“Team AkzoNobel is een jong team dat vanaf de grond wordt opgebouwd, dus een fonkelnieuwe boot voelt daarbij goed”, aldus Tienpont. “Een nieuwe boot is altijd spannend, maar deze is speciaal. Het lijkt nog maar zo kort geleden dat ik thuis aan de keukentafel deze campagne begon te plannen. Dat geeft een extra mooi gevoel om onze Volvo Ocean 65 vorm te zien krijgen.”

“In de zomer staat de doopceremonie in Nederland gepland”, vertelt Tienpont. “Het wordt een bijzonder moment om onze Team AkzoNobel voor de eerste keer thuis te brengen en aan onze Nederlandse supporters te tonen. De Volvo Ocean Race is enorm populair in Nederland. Zoals de Fransen van de Vendee Globe houden, zijn de Nederlanders gek op de Volvo Ocean Race. Als Nederlander ben ik immens trots om schipper te zijn van een Nederlandse Volvo Ocean Race-campagne.”

Tienpont is tweevoudig winnaar van de America’s Cup en hij nam tweemaal eerder deel aan de Volvo Ocean Race. Zijn zeilcarrière begon aan boord van de ABN Amro Two in 2005-06 en drie edities later keerde hij terug in de Race met Team Vestas Wind. De Groninger kreeg naar eigen zeggen vlinders in zijn buik toen hij voor het eerst zijn ogen op de nieuwe boot liet vallen.

De bestaande vloot ondergaat momenteel een refit van een miljoen euro per Volvo Ocean 65. Dit gebeurt bij The Boatyard in Lissabon, Portugal. Voor de bouw van de nieuwe boot worden dezelfde materialen en mallen gebruikt als voor de andere Volvo Ocean 65’s. Binnenkort gaat het achtste exemplaar op transport naar Lissabon, waar het aan rigoureuze testen wordt onderworpen om er zeker van te zijn dat het aan de strikte one-design criteria voldoet.

 

De Volvo Ocean Race start op 22 oktober 2017 in het Spaanse Alicante. De uiteindelijke finish vindt in de zomer van 2018 in Den Haag plaats. De teams zullen een parcours van circa 45.000 nautische mijlen rondom de wereld volbrengen. In totaal doen ze wereldwijd twaalf gaststeden aan.