Groningen heeft volledig elektrisch inspectieschip in de vaart genomen

Koninklijke Niestern Sander heeft vandaag het nieuwe inspectieschip de ‘PW18’ opgeleverd aan de Provincie Groningen. De PW18 is een volledig elektrisch aangedreven inspectieschip die een volle werkdag CO2-neutraal kan varen. Het inspectieschip wordt ingezet voor toezicht, handhaving en begeleiding van scheepvaart en evenementen op het water. De provincie Groningen en scheepswerf Koninklijke Niestern Sander zijn trots op dit innovatieve en duurzame nieuwbouwproject.

Officiële overdracht van de PW18.

“Prachtig dat ik eerder dit jaar in maart de PW18 mocht dopen. En dat het gelukt is om voor het einde van het jaar het schip in gebruik te nemen”, aldus gedeputeerde van Groningen Fleur Gräper – Van Koolwijk.

Het schip is in een jaar tijd gebouwd op de werf van Koninklijke Niestern Sander in Delfzijl. Vanaf het afgelopen voorjaar is het schip uitgebreid getest. Hydrosta heeft de innovatieve aandrijving opgeleverd. Het ontwerp voor het vaarprofiel, comfort, snelheid en manoeuvreerbaarheid zijn van Vripack.

Een groen schip

Het centrale deel van het schip bestaat uit een batterijpakket van zo’n 5000 kilo en het schip heeft twee grote elektromotoren voor de aandrijving. Door een uitgekiend systeem voor verwarming, koeling en warmteterugwinning wordt er zo zuinig mogelijk met energie omgegaan. Daarnaast heeft het schip de nieuwste technische ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid door gebruik van duurzame folie-, hout- en verfsoorten. En stille elektrische motoren.

Uitgebreide testperiode

Een dergelijk innovatief duurzaam schip volledig vaarklaar te krijgen was zowel voor de bouwers, installateurs, keuringsinstanties en programmeurs een flinke uitdaging. Regelgeving voor volledig elektrisch aangedreven schepen is nog volop in ontwikkeling en het batterijsysteem en de distributie van stroom naar de verbruikers lagen niet als kant en klaar product klaar om te worden ingebouwd. Dit vraagt om uitgebreid testen en tijd.

PW18 volledig elektrisch inspectieschip van Provincie Groningen Foto Niestern
Het volledig elektrische inspectieschip de ‘PW18’ van Provincie Groningen. Foto, Niestern Sander.