Groot EPCI-contract voor DEME in Schotland

DEME Offshore heeft een belangrijk EPCI-contract binnen gehaald voor de inter-arraykabels en interconnectors voor het Neart na Gaoithe offshore windmolenpark in Schotland. DEME staat in voor de engineering, procurement, constructie en installatie van de onderzeese kabels voor het windmolenpark, dat een capaciteit heeft van 450 MW. De engineeringsactiviteiten zijn al gestart. De opdracht moet in 2021 klaar zijn.

Livingstone Foto Deme pb 29-11-2019
Livingstone. Foto, DEME.

Het 450 MW offshore windmolenpark Neart na Gaoithe is eigendom van EDF Renewables UK. Het komt op ruim 15 kilometer uit de oostkust van Fife in Schotland te liggen en wordt ongeveer 105 vierkante kilometer groot. De waterdiepte van de installatie varieert tussen 45 en 55 meter.

Het park bestaat uit 54 windturbinegenerators (WTG) van 8 MW, verspreid over 12 array strings die ieder verbonden zijn via een inter-arraykabel van 66 kV. De 6 array loops worden verbonden met de twee offshore substations (OSS) met drie array loops naar ieder OSS en een interconnector tussen de substations.

Dit project heeft het potentieel om 450 MW hernieuwbare energie te genereren, wat genoeg is om ongeveer 375.000 Schotse huishoudens van energie te voorzien. Dat is meer dan de volledige bevolking van Edinburgh en zorgt voor een besparing van meer dan 400.000 ton CO2-emissie per jaar.