Havenmedewerker krijgt 6 jaar cel voor cocaïnesmokkel

Een 44-jarige havenmedewerker van ECT Delta Terminal is tot 6 jaar celstraf veroordeeld voor betrokkenheid bij grootschalige cocaïnesmokkel. De rechtbank acht bewezen dat de verdachte samen met anderen drie keer een grote hoeveelheid cocaïne heeft ingevoerd en daarvoor voorbereidingen heeft getroffen. Het gaat om bij elkaar ruim 1150 kilo. De straf is lager dan de eis van 9 jaar van het OM.

De man liet zich omkopen om wisseltrucs met containers uit te halen. Hij regelde dat containers uit verdachte landen vlak bij containers uit onverdachte landen kwamen te staan. De drugs werden dan overgeheveld naar containers die al waren vrijgegeven door de douane. Dat hij heeft gehandeld onder bedreiging vindt de rechtbank niet aannemelijk.

De rechtbank het de man zwaar aan dat hij misbruik heeft gemaakt “van zijn functie met een vertrouwenspositie, waarin hij niet voor niets goed wordt betaald om corruptie te voorkomen”.

Op heterdaad betrapt

De havenmedewerker werd bijna twee jaar geleden op heterdaad betrapt. Toen de politie binnenviel was hij achter de computer bezig met de afhandeling van een container. In die container vond de politie 363 kilo cocaïne.

Media-aandacht

De rechtbank begrijpt dat de verdachte en zijn gezin geen makkelijke tijd achter de rug hebben. Dat is deels het gevolg van de problemen die de man zelf heeft veroorzaakt en van de media-aandacht. Maar hij had kunnen weten dat het schokkend en dus nieuwswaardig is als iemand op een vertrouwenspositie in de haven corrupt blijkt te zijn. De rechtbank ziet geen aanleiding om daarmee in het voordeel van de verdachte rekening te houden.