Navingo Career

Jouw vernieuwde platform voor vacatures en nieuws uit de sector.

Hoogste peil ooit aan goederenoverslag in haven Gent

Voor de eerste negen maanden van 2016 zit de goederenoverslag van de Gentse haven op het hoogst peil ooit. Een totaal van 21,5 miljoen ton via zeevaart. Voor de eerste negen maanden komt het totale goederenverkeer voor zeevaart en binnenvaart samen ook op het beste peil ooit: 38,1 miljoen ton, goed voor een stijging van 2,6 miljoen ton (+7,2%). Zowel zeevaart als binnenvaart groeien telkens met 7% of net meer.

In het derde kwartaal 12,8% meer
Wat het derde kwartaal van 2016 betreft, registreerde de Gentse haven een totale goederenoverslag via zeevaart en binnenvaart van 12,8 miljoen ton. Dit is 12,8% meer (1,5 miljoen ton) in vergelijking met het derde kwartaal van 2015. Zowel zeevaart als binnenvaart nemen toe.

Voor zeevaart is dit het tweede beste kwartaal ooit
De goederenoverslag via zeevaart kent met een totaal van 7,4 miljoen ton een stijging van maar liefst 17,4% ten opzichte van vorig jaar. Op twee jaar tijd steeg de goederenoverslag via zeevaart met 21%. De binnenvaart klokt voor het derde kwartaal af op 5,4 miljoen ton goederenoverslag, een stijging van 7%.

In het derde kwartaal vertoonde de goederenoverslag via zeevaart een stijging bij nafta, ijzererts, steenkool en schroot. Een daling werd opgetekend onder meer bij ruwe mineralen en metaalresiduen, en producten van de metaalindustrie. Voor de binnenvaart was er beduidend meer overslag van petroleumproducten, ruwe mineralen en bouwmaterialen. De overslag via binnenvaart van landbouwproducten, ertsen en metaalresiduen (ijzererts) en producten van de metaalindustrie kende een daling.