Huisman levert grootste offshore wind kraan aan Jan De Nul

Huisman heeft een contract getekend voor het ontwerp, de engineering, bouw en levering van een 5.000 m Tub Mounted Crane (TMC) aan boord van het nieuwste offshore installatieschip van Jan De Nul Group ‘Les Alizés’. De TMC die wordt geïnstalleerd wordt de grootste offshore windturbine funderingsinstallatiekraan ooit geïnstalleerd op een monohullschip. Met deze kraan kan Jan De Nul Group efficiëntere en effectievere offshore windturbinegeneratoren, funderingen en substations installeren.

Artist impression van de Tub Mounted Crane.

De Huisman kraan wordt gebouwd in de eigen productiefaciliteit van Huisman in Xiamen, P.R. in China en geïnstalleerd op de scheepswerf CMHI Haimen. Dankzij de speciale kenmerken van de Huisman Tub Mounted Crane (TMC) kan het schip van Jan De Nul Group offshore windparken bouwen en is het schip ook uitermate geschikt voor het buiten gebruik stellen van offshore olie- en gasplatforms. De kraan wordt geleverd in 2021.

De toekenning van het contract is het resultaat van uitgebreide samenwerking tussen de ingenieurs van Jan De Nul en Huisman en heeft geresulteerd in een kraan met een ongeëvenaarde capaciteit en veelzijdigheid. Vergelijkbaar met de +3.000mt Leg Encircling Crane die Huisman eerder dit jaar voor de Voltaire heeft gecontracteerd, zal deze kraan uniek zijn in zijn klasse.

De Huisman 5.000 meter Tub Mounted Crane is ontworpen om te werken onder extreme weersomstandigheden met zowel de ‘main hoist’ als ‘auxiliary hoist’. De kraan is uitgerust met het ‘Dual Main Hoist Systeem’ van Huisman voor het gemakkelijk hijsen van grote constructies.

De TMC is uitgerust met specifieke innovatieve features zoals:

  • Huisman’s unieke gesegmenteerde ‘slew bearing’
  • Volledig elektrisch aandrijfsysteem
  • Uitgebreide oplossingen voor verbetering van de werkbaarheid
  • Brugpassagesysteem
  • Kraanautomatiseringspakket voor efficiëntere operaties
  • Voorbereidingen voor toekomstige kraanupgrades

Robby De Backer, directeur nieuwbouwafdeling bij Jan De Nul Group: “Na een succesvolle eerste campagne met de monopile gripper op het NorthWester IIproject – het resultaat van onze eerste samenwerking – en goede voorgang van de Leg Encircling Crane voor de Voltaire, vertrouwen we erop dat Huisman de juiste partner is om ons een derde ‘step changing’ offshore installatietool te bieden. Voor deze Tub Mounted Crane hebben we zorgvuldig verschillende innovaties geselecteerd, die allemaal de veiligheid, werkbaarheid en snelheid van de operatie zullen verhogen. Door elkaar tijdens de inkoopfase voortdurend uit te dagen, hebben de engineeringteams van Huisman en Jan De Nul Group een totaalconcept bedacht waarmee we onze klanten ongeëvenaarde oplossingen kunnen bieden. ”