Human Capital Panel laat studenten aan het woord over carrière en techniek

OENavingo_083

Studenten, beleidsmakers en vertegenwoordigers uit de offshore sector gaan tijdens het Human Capital Panel op 16 oktober 2013 in Amsterdam in gesprek over de toenemende schaarste aan technisch talent en de impact daarvan op de concurrentiepositie van Nederland. Het panel maakt deel uit van Offshore Energy Exhibition & Conference.

Rein Willems, voormalig president-directeur Shell Nederland en voorzitter van de stuurgroep Masterplan Bèta en Technologie is één van de panelleden. Remco Spits, Adjunct Directeur Iv-Groep en Jan van Zijl, voorzitter van de MBO-raad nemen eveneens plaats op het podium. Rens de Jong, presentator van BNR Nieuwsradio leidt de bijeenkomst.

Deze week maakte de vereniging van universiteiten VSNU bekend dat meer studenten kiezen voor een technische studie. Het aantal inschrijvingen voor universitaire studies op het gebied van landbouw, natuur en techniek is nu al 20 procent hoger dan vorig jaar. Een trendbreuk ten opzichte van eerdere jaren. Op het totaal aantal afgestudeerden van vmbo tot wo blijft het aantal bètadiploma’s echter beperkt. Anno 2012 studeerde slechts 27% van de Nederlandse schoolverlaters af in de technische vakken.

Waarom kiezen nu zo weinig studenten voor een technische opleiding? Wat doen bedrijven om technisch talent binnen te halen en te behouden? En zijn de opleidingen eigenlijk wel goed vormgegeven of kan dat anders? Welke gevolgen zijn nu al voelbaar in de offshore sector? Tijdens het Human Capital Panel 2013 geven studenten zelf en deskundigen uit de sector antwoord op deze en andere vragen.

Techniekdebatten vaak hetzelfde
Techniekdebatten zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten. De rode draad in die debatten is vaak dezelfde: tal van deskundigen zoals bestuurders, economen, hoogleraren en de politiek geven hun visie op de huidige ‘techniekproblematiek’, en debatteren met elkaar over de toekomst.

Maar in al die debatten komen de jongeren zelf vrijwel nooit aan het woord. De (toekomstige) studenten op wie alle discussies uiteindelijk betrekking hebben, zijn daar zelf vreemd genoeg bijna niet bij betrokken, en krijgen vrijwel nooit de gelegenheid zich over hun eigen visie en ambities uit te spreken. Het Human Capital Panel 2013 pakt het anders aan. Met alle ruimte voor jongeren om te vertellen waar hun ambities liggen. In plaats van alleen maar te praten over de toekomst, biedt het Human Capital Panel een gesprek mét de toekomst.

Meer informatie op www.Offshore-Energy.biz