VIDEO:Hypermodern golfslagbad drijft in Rotterdamse haven

STC-KNRM opent op 27 juni een nieuw golfslagbad op het trainingscentrum in Rotterdam. In het drijvende oefenbassin kunnen golven, wind en duisternis opgewekt worden voor het trainen van specifieke doelgroepen binnen de maritieme en offshore branche. De opening wordt verricht door Pieter van Oord, voorzitter van de branchevereniging IRO en CEO van waterbouwer Van Oord.

Het afgelopen half jaar heeft Eerland Shiprepair in opdracht van de KNRM ten behoeve van STC-KNRM een drijvend trainingsbad gebouwd. Begin juni is het zwembad naar zijn bestemming gevaren en afgemeerd bij STC-KNRM op de Heijplaat. Het opleidingscentrum is een gezamenlijke dochteronderneming van de STC-Group (kennis- en onderwijs-instelling voor scheepvaart, transport en havenindustrie) en KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) en verzorgt ‘emergency response’ trainingen, voor de ‘Offshore Olie en Gas Industrie’ en de ‘Maritieme sector’. Deze (verplichte) opleidingen worden gegeven in een modern en hoogwaardig trainingscentrum midden in het Rotterdamse havengebied. In verband met de snelle groei van het aantal klanten en daarmee het aantal deelnemers, is besloten om een hypermodern oefenbassin te bouwen.

Van Oord
De officiële opening van dit nieuwe trainingsbad door Pieter van Oord, voorzitter van de branchevereniging van de Offshore sector in Nederland (IRO) en tevens CEO van waterbouwbedrijf Van Oord, vindt plaats op donderdag 27 juni a.s. om 16.00 uur aan de Quarantaineweg 98, Rotterdam Heijplaat.

Stormsimulatie
De bouw van het golfslagbad werd uitgevoerd door Eerland Shiprepair B.V. in Rotterdam. Zij maakten het drijvende overdekte golfslagbad van vier aan elkaar gelaste lashbakken (duwbakken), waarin het zwembad van 24 x 12 x 4 meter ingebouwd werd. Over het volledige ponton is een hal van 8 meter hoog gebouwd. Om stormomstandigheden na te bootsen zijn zware ventilatoren met sproeiers opgehangen, waarmee windkracht 8 met slagregens kan worden opgewekt, terwijl een golfmachine voor golven van 1,5 meter hoog kan zorgen. Op donderdag 6 juni is het drijvende oefenbassin van Eerland in Rotterdam-IJsselmonde naar STC-KNRM in Rotterdam-Heijplaat gevaren en afgemeerd aan de kade voor het opleidingscentrum. De nieuwe faciliteiten worden afgemonteerd en uitgetest, waarna het trainingsbad in gebruik wordt genomen.

STC-KNRM
STC-KNRM is ISO gecertificeerd en de trainingen zijn erkend door NOGEPA, OPITO, IVW/STCW en OLF. Het nieuwe zwembad wordt gebruikt voor hoogwaardige basis-opleidingen voor de offshore industrie, zoals ‘BOSIET/05.A’ (basic universal Survival), HUET (Helicopter Underwater Escape Training), Basic Safety (STCW) voor de scheepvaart, maar ook voor maatwerk-trainingen. Zo verzorgt STC-KNRM diverse speciale trainingsprogramma’s voor de KNRM en andere vooraanstaande partijen uit de Internationale Offshore & Maritieme wereld. Naast het moderne golfslagbad met o.a. een helikoptercabine (8 personen), die 360 ° draaibaar om zijn as te water kan worden gelaten, beschikt het centrum over een helikopterdek, een brandplaat en diverse (Fast) rescue boten.

Meer… STC-KNRM