Kapitein Leo Pronk

“Ik ben meer een manager”

Iedereen die een bezoek heeft gebracht aan de Wereldhavendagen 2018 in Rotterdam, kon er niet om heen. Het 102 meter hoge hefschip van Van Oord: Svanen. Wij stapten aan boord voor een rondleiding en om in gesprek te gaan met een van de twee kapiteins van deze indrukwekkende verschijning: Leo Pronk. “Mijn grootste uitdaging als kapitein is iedereen weer veilig en gezond thuis te laten komen en dat het werk goed afgesloten wordt.”

Kapitein Leo Pronk
View on Vimeo.
Leo Proknk, kapitein van hefschip Svanen van Van Oord, aan het woord

Hefschip Svanen

Het hefschip Svanen vaart sinds 2016 onder de vlag van Van Oord en heeft naast een hoogte van 102 meter, een hijscapaciteit van 8.700 ton. “Dit schip is van origine gebouwd om bruggen te bouwen, maar wij gebruiken het om pijlers in de zeebodem te plaatsen. Oftewel, funderingspalen in de zeebodem heien”, lacht Leo. Zo heeft Svanen eind 2017 de installatie van 60 monopalen van offshore windpark Arkona in Duitsland voltooid.

Verantwoordelijkheden geven

De afgelopen twintig jaar is Leo kapitein geweest op diverse werkschepen van Van Oord. Sinds vijf maanden is hij gezagvoerder aan boord van de Svanen. “De meeste mensen denken dat je als kapitein continu aan het sturen bent, maar dat is tegenwoordig niet meer het geval. Ik bent meer een manager. Als wij aan een project werken, zijn wij vier weken met 60 à 70 man aan boord. Het is dus belangrijk dat alles goed verloopt, schema’s kloppen en iedereen zijn verantwoordelijkheden kent, want we werken met verschillende afdelingen samen.” En dat maakt het dat Leo al zo lang kapitein is. “Het leuke aan mijn baan is dat je kan delegeren”, gaat Leo verder. “Niet dat ik een commandant ben, zeker niet. Als je mensen eigen verantwoordelijkheid geeft, dan gaan ze zelf na- en meedenken waardoor het project veel soepeler verloopt. Je doet het echt samen.”


Succesvolle offshore-test van BLUE Piling-technologie. Foto: Van Oord

De BLUE Hammer

Afgelopen zomer is er een flink blauw gevaarte geplaatst op de Svanen. Een gevaarte waar je niet omheen kan bij het aan boord gaan, is voor nu geïnstalleerd op het schip. “Dit is een nieuw soort hamer: de BLUE Hammer”, legt Leo ons uit. “De BLUE Hammer maakt gebruik van de BLUE Piling-technologie. Bij het heien wordt normaal gesproken gebruik gemaakt van een stalen heiblok. De BLUE Piling-technologie maakt gebruik van een waterkolom met 1.700 kuub water.” Deze waterkolom drukt tijdens het omhoog springen de paal omlaag en bij het neervallen van de waterkolom gaat de paal nog verder de zeebodem in. “Deze nieuwe hamer produceert een stuk minder geluidsoverlast waardoor wij onder de nieuwe geluidslimiet blijven. Een stuk beter voor de omgeving en we kunnen efficiënter te werk gaan.” De BLUE Hammer kan ingezet worden voor verschillende projecten, maar is geen vast onderdeel van het schip. Is er al een project uitgevoerd met deze nieuwe hamer, vragen wij de kapitein? “Alleen een test. Dit was direct mijn eerste project met de Svanen. Voor de kust van Scheveningen hebben we een paal geplaatst, alleen is die er vervolgens weer uit gehaald. Dit was mijn eerste project met de Svanen. Over het eerstvolgende project kan Leo helaas niks zeggen. “Het schip is flexibel inzetbaar en er zitten meerdere projecten in de pijplijn.”