Mieke van Dort

“Ik vind het heerlijk om aan boord te zijn”

Twee jaar geleden startte Mieke van Dort met werken bij DEME Offshore. Direct na haar afstuderen. Als project engineer werkt zij aan het Hornsea Export Cable project. Na twee jaar aan dit project te hebben gewerkt, is ze nog steeds enthousiast: “Elke dag is anders!”

Mieke van Dort
Mieke van Dort, Project Engineer bij DEME Offshore

Hornsea Export Cable Project

Tijdens haar studie Offshore and Dredging Engineering aan de TU Delft raakte Mieke bekend met DEME Offshore. Na haar afstuderen besloot ze hier te solliciteren en werd zij al vrij snel aangenomen. “Ik hoefde dus niet verder te zoeken”, lacht Mieke. “Ik wist dat dit het werk was wat ik wilde gaan doen.” Mieke is een project engineer. Wij spreken haar op het hoofdkantoor van DEME Offshore in Breda. Ze is net terug van twee weken offshore. “Op dit moment werk ik voor het Hornsea Export Cable Project”, begint Mieke te vertellen. DEME Offshore installeert binnen dit project de export kabels voor het offshore wind park Hornsea One. Hornsea One wordt het grootste offshore windpark van dit moment en ligt voor de kust van Engeland in de Noordzee. “De offshore export kabels zijn 467 kilometer lang, dat gepaard met de 38 kilometer lange onshore kabels die de drie verbindingen koppelen aan het nationale grid, betekent dat dit de langste AC offshore wind exportkabel is wat ooit is geïnstalleerd.”

Mieke werkt sinds haar eerste werkdag aan dit project. “Toen ik bij DEME Offshore begon werkte ik voornamelijk op kantoor om voorbereidend werk te doen voor het leggen van de kabels. Nog geen jaar later zijn we begonnen met uitvoering.” Als wij Mieke spreken zijn ze net klaar met het graven van de sleuf en worden de laatste kabels gelegd.

Living Stone. Foto: Tideway

Aan boord is het nooit saai

“Het is heel leuk om vanaf het begin aan een project te werken, waar je alles ziet samenkomen en om onderdeel te zijn van het hele proces.” Mieke legt uit dat haar dagelijkse werkzaamheden erg variërend zijn. “Het ene moment werk ik op kantoor, maar ik ben ook veel op de schepen te vinden.” En aan boord is het nooit saai. “Ik vind het heerlijk om aan boord te zijn. Elke dag is anders. Als je wakker wordt, weet je nooit helemaal zeker wat de dag je zal brengen. Je moet altijd scherp zijn en direct kunnen reageren en in actie komen als er iets gebeurt.” Mieke legt uit: “De afgelopen weken heb ik gewerkt aan het voorbereiden van het graven van de sleuven voor de kabels. We werden op de voet gevolgd door het kabellegschip, dus het was belangrijk dat alles volgens schema verliep en op tijd klaar was. Dit maakt het werk erg uitdagend!”, vertelt ze enthousiast.

Genoeg mogelijkheden

Het is duidelijk dat Mieke ook de praktische kant van haar werkzaamheden leuk vindt. “Klopt! Voordat ik begon met werken bij DEME Offshore was ik nog nooit op een schip geweest. Ik denk dat het belangrijk is om zoveel mogelijk praktische ervaring op te doen, zodat je genoeg achtergrondkennis hebt over alle activiteiten die DEME Offshore uitvoert, zoals sleuven graven, kabels leggen of steenstorten. Daarom probeer ik ook veel aan boord te zijn en DEME Offshore biedt mij de mogelijkheid om dat te doen. Maar als je liever niet offshore wilt werken, kan dat natuurlijk ook. Er zijn ook genoeg mogelijkheden op kantoor. Dat vind ik leuk aan DEME Offshore.” Wij vragen Mieke of ze nog ambities heeft voor de toekomst. “Ik vind mijn werk als project engineer voorlopig nog heel leuk en hopelijk kan ik nog veel meer projecten voor DEME Offshore doen.”