InlandLinks: the smart way to connect

Op dinsdag 10 mei, wordt InlandLinks: the smart way to connect, internationaal gelanceerd tijdens de vakbeurs‘Transport Logistic Munich’ in München. Het project is een initiatief van het Havenbedrijf Rotterdam en wordt samen met de Vereniging van Inland Terminal Operators (VITO) uitgevoerd.

InlandLinks is het kwaliteitsmerk voor containerterminals in het achterland, gebaseerd op geobjectiveerde en vergelijkbare criteria. Hierdoor zijn alle deelnemers in de logistieke keten beter in staat algemene en specifieke voordelen te realiseren, zowel kwalitatief als kwantitatief. Het draagt tevens bij aan vergroting van het intermodaal vervoer per binnenvaart en trein van de zich in de komende 25 jaar verdrievoudigende containerstroom. Negentig procent van de Nederlandse achterlandterminals aangesloten bij de VITO, is inmiddels deelnemer. In een volgende fase wil het Havenbedrijf het concept uitbreiden naar Duitsland, in het bijzonder de Rijnterminals.

InlandLinks is hét kwaliteitsmerk van en platform voor containerterminals in het achterland en biedt, via www.inlandlinks.eu, inzicht in het totale intermodale dienstverleningspakket tot op terminalniveau. Dit is gestandaardiseerd, dus vergelijkbaar gemaakt, op basis van zes criteria:
– Aanbod van faciliteiten en diensten: onder andere afhandelingcondities, openingstijden, kranen en andere uitrusting, ligplaatsen, depotfuncties.
– Veiligheid en beveiliging: onder andere beleid, procedures, protocollen en fysieke faciliteiten.
– Bereikbaarheid en verbindingen met de Rotterdamse haven: frequentie en vaarschema’s, vaarklasse/treinpaden, transittijden.
– ICT: dataverbindingen en integratie met Portbase.
– Douanefaciliteiten: douanestatus (AEO).
– Duurzaamheid en milieu: beleid en procedures.

De criteria zijn getoetst door Lloyd’s Register en het kwaliteitsmerk toont per terminal de criteria in percentages. Hierdoor kan de klant een terminal selecteren die aansluit bij de voorzieningen die zijn producten en diensten vragen/vereisen. Voor hoogwaardige elektronica telt bijvoorbeeld veiligheid en beveiliging zwaar in verband met de verzekeringen.
Naast de scores op de zes criteria biedt de site ook algemene terminalinformatie zoals contactgegevens, eigendomsstructuur en ontwikkelingsperspectief.

Verdrievoudiging
Rotterdam verwacht de komende 25 jaar een verdrievoudiging van de containerstromen. Vanwege de groei van de wereldhandel, de gunstige geografische ligging en de toename van zeer grote containerschepen met een capaciteit van rond de 20.000 eenheden elk. Van de totale overslag van 30 miljoen TEU in 2035, wordt naar verwachting 12 miljoen aan- en afgevoerd met kleinere schepen van – en naar Europese havens. Zo’n 18 miljoen TEU komt en gaat via intermodaal transport van en naar het achterland. Voor deze stroom moet InlandLinks betere en meer duurzame verbindingen opleveren.

Dynamiek
Het concept is dynamisch; zo wordt bijvoorbeeld nu bekeken hoe bepaalde duurzaamheidaspecten meetbaar gemaakt kunnen worden. De terminals worden jaarlijks herbeoordeeld, er worden verbeteringsvoorstellen gedaan en de voortgang wordt weergegeven. Ook kunnen de terminals een tussentijdse beoordeling aanvragen, zodat investeringen in de voorzieningen meteen zichtbaar zijn.

Stimulans en kansen
InlandLinks is basis en stimulans voor de verbetering van achterlandverbindingen en vergroting van de betrouwbaarheid. Het is daarnaast een stimulans en kans voor:
-Duurzame(re) inkoop (voordeel alle bedrijven).
-Versterking partnerschap met het wegvervoer (alle bedrijven).
-Logische integratie van achterlandterminals met de zeehavens met als voordelen:
*Goedkopere opslag dan in de zeehaven (verladers, expediteurs, rederijen).
*Bundelen/verdelen lading (expediteurs).
*Uitvoeren operationele activiteiten, zoals douaneafhandeling (zeeterminals).
*Meer productieruimte (zeeterminals).
*Realisatie afspraken vergroting intermodaal vervoer Maasvlakte (zeeterminals Maasvlakte).
*Bouw betrouwbaar en duurzaam netwerk (verladers).
*Minder schuiven met lege containers (rederijen).

InlandLinks biedt de achterlandterminals:
– Schaalvoordelen van een groot samenwerkend netwerk.
– Objectieve beoordeling door een internationaal gerenommeerd bureau.
– (Inter)nationale marketing/promotie
– Ontwikkelingsmogelijkheden zoals gezamenlijk ontwikkelen van afhandelingprotocollen, voorzieningen op het gebied van ICT en duurzaamheid en aanvragen van subsidies.
– Transparantie en platform naar overheden en investeerders.

Bron: Port of Rotterdam, 11-05-2011;