Innovatief systeem van Van Oord geeft rust aan onderwaterleven

Van Oord en AdBm Technologies hebben een systeem ontwikkeld dat er voor zorgt dat het onderwaterleven meer rust ervaart tijdens het heien van windmolenfundaties. Het gaat om een Noise Mitigation System (NMS) of geluidsmitigatiesysteem, ontwikkeld en getest met ondersteuning van TNO. De testresultaten zijn positief en daarom kan Van Oord de NMS inzetten op toekomstige offshore windparken, waaronder het windpark Borssele.

Noise Mitigation System Foto Van oord
Noise Mitigation System. Foto, Van oord

Ingebruikname bij bouw windpark Borssele kavels 3, 4 en 5

Van Oord neemt de NMS binnenkort in gebruik. Windpark Borssele krijgt de primeur. Dit offshorewindgebied ligt ongeveer 20 kilometer uit de kust van Walcheren. De NMS wordt toegepast bij de bouw van de kavels 3, 4 en 5. Deze voorzien na oplevering circa 850.000 huishoudens van duurzame energie.

Uniek in zijn soort

De NMS gebruikt speciale akoestische resonatoren om heigeluid te verminderen. Deze technologie target de specifieke frequenties die tot het meeste geluid leiden. Hiermee onderscheidt de NMS zich van bestaande systemen. Daarnaast hebben golven en stroming nagenoeg geen invloed op de NMS door het open en tegelijk robuuste design. Het design van de NMS is bij Van Oord in huis gerealiseerd. Het werkt alsof het jaloezieën zijn die eenvoudig omhoog en naar beneden gaan. Een subsidie van RVO en ondersteuning van TKI Wind op Zee maakten de ontwikkeling van dit innovatieve systeem en de gerelateerde tests mogelijk.

Systeem verder optimaliseren

Uit de resultaten bleek dat de NMS, in combinatie met een Big Bubble Curtain (BBC), voldoet aan de Nederlandse en Belgische norm voor geluidsemissie op zee. De ontwikkelaars zien mogelijkheden om het systeem in de toekomst verder te optimaliseren.

Noise Mitigation System. Foto, Van oord