Orion-eerste-keer-LNG-bunkeren-in-Rostock-Foto-Deme-23-1-2019

Installatieschip ‘Orion’ voor het eerst bevoorraad met LNG

‘Orion’, DEME’s offshore installatieschip is voor het eerst bevoorraad met LNG door ‘Kairos’, het grootste bunkerschip ter wereld en eigendom van Nauticor. Terwijl dit slechts het tweede schip naar schip LNG-bunkering was in Duitsland, is de operatie voor de haven van Rostock een absolute primeur.

Orion-eerste-keer-LNG-bunkeren-in-Rostock-Foto-Deme-23-1-2019
Installatieschip ‘Orion’van Deme wordt voor het eerst bevoorraad met LNG in Rostock. Foto, DEME.

‘Orion’ ligt momenteel aangemeerd bij de productiesite van Liebherr in de haven van Rostock, waar het schip wordt uitgerust met een kraan van 5.000 ton. Door in te zetten op LNG geeft DEME de toon aan in de sector. Het nieuwe offshore installatieschip is de vijfde aanwinst in de vloot van schepen die op twee brandstoffen kunnen draaien, na drie sleephopperzuigers (‘Minerva’, ‘Scheldt River’ en ‘Bonny River’) en een kabellegschip (‘Living Stone’).

Installatieschip 'Orion'van Deme wordt voor het eerst bevoorraad met LNG in Rostock. Foto, DEME.

Het bunkeren van LNG is een nieuwe mijlpaal bij de bouw van dit revolutionaire schip, dat is uitgerust met een unieke combinatie van een buitengewoon hoog transport- en laadvermogen, indrukwekkende hijshoogtes en groene technologie. Met zijn meerjarige vlootinvesteringsprogramma wil DEME voor een continue verbetering zorgen, zowel op het vlak van productiviteit als van milieuprestaties.

“Onze recente vlootaanwinsten zijn uniek in hun marktsegment. Het zijn de eerste schepen in onze sector die op LNG werken. We willen onze vloot toekomstbestendig maken en beter doen dan de huidige milieuregels. Daarom zijn de meeste van onze nieuwe schepen uitgerust met motoren die op twee brandstoffen kunnen draaien, waaronder LNG. Veel van deze schepen worden ook al voorbereid op de nieuwe, koolstofneutrale brandstoffen van de toekomst en we blijven de lat steeds hoger leggen om over de meest energiezuinige vloot in onze sector te beschikken,” aldus Bart Verboomen, hoofd van de technische afdeling van DEME.

Jan Schubert, senior manager sales & business development bij Nauticor was bijzonder tevreden over het resultaat van de bunkeroperatie: “Slechts enkele weken geleden voerden we in Brunsbüttel de eerste LNG-bunkering uit tussen schepen in Duitsland voor de ‘Scheldt River’ van DEME. We zijn blij dat we onze samenwerking konden uitbreiden naar het nieuwste schip in de vloot, de ‘Orion’. De geslaagde samenwerking tussen de bemanning aan boord van de ‘Orion’, het Nauticor-team en de havenautoriteiten in Rostock bewees nogmaals hoe belangrijk het is dat ervaren partners uit alle disciplines van bij het begin worden betrokken. Bovendien is dit de eerste LNG-bunkeroperatie tussen schepen in de haven van Rostock. Dit bewijst dat de beschikbaarheid van LNG nu verzekerd is in een andere belangrijke haven in Noordwest-Europa. Dit is weer een hinderpaal minder voor bedrijven die voor alternatieve brandstoffen kiezen en de scheepvaart uiteindelijk duurzamer willen maken.”

Voor Jens A. Scharner, directeur van Rostock Port GmbH, is de eerste schip naar schip LNG-bunkeroperatie in de haven van Rostock een belangrijke mijlpaal: “Deze operatie versterkt de LNG-cluster in Rostock en is een essentiële uitbreiding van de diensten in onze haven. De voortdurende ontwikkeling van LNG-bunkeroperaties per vrachtwagen gedurende de laatste jaren en dan nu de eerste schip naar schip LNG-bunkering toont de sterke operationele prestaties van ons team aan. We danken DEME en Nauticor voor hun vertrouwen. Milieuvriendelijke brandstoffen, zoals LNG, en een door duurzaamheid gedreven scheepvaartindustrie zullen de verdere toekomst van onze haven mee bepalen.”