Maxim van der Mast. Foto: Atlas Professionals

“Je kan met deze baan overal terecht komen”

Maxim van der Mast is als wind technician binnen Atlas Professionals relatief nieuw. “Vorig jaar april solliciteerde ik bij Atlas en een paar weken later kon ik al starten bij Enercon! Hoewel ik de windsector nooit had overwogen, leek het mij wel erg gaaf om op grote hoogte en met windturbines te werken. Het fijne is dat je lekker buiten werkt en je geen baas hebt die constant over je schouder mee kijkt.”

Maxim van der Mast. Foto: Atlas Professionals
Maxim van der Mast. Foto: Atlas Professionals

Een nieuwe uitdaging

Na vier jaar Mechanical Engineering te hebben gestudeerd, voltooide Maxim succesvol zijn stage waarbij hij werkte aan de verlichting voor vliegvelden en heliplatformen. “Voor de lange termijn vond ik deze baan niet uitdagend genoeg, maar het gaf mij toen wel de mogelijkheid om genoeg geld te sparen om te reizen.” Iets wat hij al van jongs af aan al wilde.

Dit werd werkelijkheid toen Maxim in oktober 2016 vertrok voor een wereldreis naar Australië, waar hij uiteindelijk 10 maanden verbleef. Daarna vertrok hij naar Zuidoost-Azië, en vervolgens naar Indonesië, Thailand, Cambodja, Laos en Japan. “Toen was het geld op en ben ik weer naar huis gevlogen”, lacht Maxim. “Het was een geweldige ervaring!” Terug in Nederland ging hij verder met het vinden van een baan, waarbij hij niet een voorkeur had voor een bepaalde sector. De windindustrie had hij dus nog niet in zijn vizier, maar daar ging snel verandering in komen.

Mechanical Engeineer

Zijn vader, die diensten levert aan heavy offshore transport, zag de advertentie van Atlas Professionals voorbijkomen waarin zij op zoek waren naar mechanical engineers/technici voor windturbines. Hij solliciteerde en na een aantal weken kon hij al beginnen als wind technician bij Enercon.

De onshore windturbines waar Maxim op werkt, variëren tussen de 60 en 140 meter. Maxim werd niet bang bij de gedachten om naar zulke hoogtes te klimmen. “De eerste keer dat ik omhoog klom, was het misschien een beetje eng. Ik heb toen een dag meegelopen met mijn collega’s en gekeken hoe zij werkten. De tweede keer ging al een stuk makkelijker. Doordat je binnen in de turbine bent, merk je niet hoe hoog je zit. En als je eenmaal boven bent, heb je het mooiste uitzicht!” Maxim werkt in de provincie Zeeland waar hij verantwoordelijk is voor een groot gebied met ongeveer 150 turbines. Wel voegt hij eraan toe dat dit werk misschien niet voor iedereen geschikt is. “Je moet relatief fit zijn en veel energie hebben. Ook is het redelijk zwaar werk. Door het op en neer klimmen raak je redelijk moe aan het einde van de dag. Daarnaast werk je soms in kleine ruimtes en dat is wel even wennen.”

Maxim met collega’s. Foto: Atlas Professionals

Kleine teams

De eerste weken bij Enercon volgde Maxim verschillende cursussen zoals werken op hoogte en een veiligheidstraining. Daarnaast heeft hij ook aanvullende cursussen gevolgd over mechanisch onderhoud van windturbines.

Elke dag werkt Maxim samen met zijn collega. “We werken in een klein team. Ik ben gespecialiseerd in mechanisch onderhoud en mijn collega is elektrotechnicus. Ik ben verantwoordelijk voor het controleren en repareren van de mechanische onderdelen van de direct aangedreven turbine, de oliepompen, de olie zelf, alle roterende onderdelen en de motoren. Daarnaast assisteer ik de elektrotechnicus.”

“We werken vaak met één of twee buddies. Dit is om veiligheidsredenen belangrijk en daarom is het een combinatie van mechanische en elektrotechnische kennis. De teams bestaan vaak uit jongere jongens, wat het ook erg leuk maakt”, voegt hij toe. “Ik ben echt aangenaam verrast door deze baan en ik heb hele leuke collega’s.” Ook Atlas was zeer behulpzaam en het hele sollicitatieproces verliep voorspoedig.

Goede vooruitzichten

Maxim ziet potentie voor de toekomst en de kansen in de windenergie sector. “Dit is echt een baan waarbij je overal terecht kan komen. Niet alleen op verschillende plaatsen in Nederland, maar ook zeker in het buitenland. Misschien ga ik wel terug naar Australië! En dan is er ook nog offshore wind, wat weer een heel ander aspect van de sector is.” Enthousiast gaat hij verder: “Er zijn volop kansen en manieren om te groeien binnen het bedrijf. Ik kan bijvoorbeeld ook elektrotechnicus of teamleider worden. Business is booming, het is een enerverende tijd!”

Op de vraag of hij de sector kan aanbevelen, benadrukt Maxim: “Voor iedereen die geen alledaagse 9 tot 5 baan zoekt, zelfstandig en fysiek fit is, raad ik zeker aan om naar de mogelijkheden in de windenergie sector te kijken.”