Klimaatverandering maakt cruise IJszee mogelijk

In augustus gaat Crystal Serenity haar eerste cruisetocht maken door de Noordelijke IJszee. Tot een paar jaar terug was deze tocht zonder ijsbrekers ondenkbaar. Door het smelten van de ijskappen is zeeverkeer daar nu wel mogelijk. De reis gaat 32 dagen duren.

Het luxe cruiseschip Crystal Serenity van de rederij Crystal Cruises gaat komende zomer de Noordelijke IJszee oversteken van Seward, Alaska naar New York. Voor de zekerheid vaart er een escortschip mee met aan boord twee helikopters, ijsbeerkenners en experts die eerder Arctische expedities hebben afgelegd. Door de klimaatverandering is er meer zeeverkeer mogelijk in dit gebied. Echter vertrok er niet eerder een schip zo groot als de Crystal Serenity, welke ruimte biedt aan 1700 passagiers, naar dit gebied.

Naast dat er veel enthousiasme is voor de cruise en alle hutten (à € 20.000,-) zijn gereserveerd, zijn er ook negatieve geluiden te horen. Kustwachten, ambtenaren en lokale gemeenschappen uiten hun zorgen, omdat een groot deel van de cruiseschepen vaart op vervuilende stookolie.