Kustonderhoud Callantsoog gestart

  • binnenland

Rijkswaterstaat start dinsdag 14 februari 2017 met onderhoud van de kust bij Callantsoog. Tussen strandpaal 12 ten noorden van strandopgang Abbestee, en strandpaal 14 ten zuiden van strandpaviljoen De Strandtent, spuiten baggerschepen over een lengte van 2 kilometer 400.000 m3 zand op het strand. Naar verwachting zijn de werkzaamheden eind maart klaar.

Bezoekers kunnen tijdens de werkzaamheden op het strand en in zee recreëren. Het werkterrein is echter verboden gebied, vanwege gevaar voor drijfzand en rondrijdende bulldozers. Strandgasten kunnen het werkterrein aan de kant van de duinen passeren. Hondenbezitters moeten hun hond aangelijnd houden. Watersporters moeten een veilige afstand houden tot het baggerschip. De werkzaamheden gaan dag en nacht, 7 dagen per week door.

Onderhoud voor de kust
Bij Callantsoog wordt naast het onderhoud van het strand later dit jaar over diezelfde afstand van 2 kilometer nog eens 1 miljoen kubieke meter zand op de zeebodem aangebracht, op ongeveer 1 kilometer uit de kust. Op deze manier wordt de kustlijn op zijn plaats gehouden en blijft Callantsoog goed beschermd tegen de zee. Het zand wordt op grotere diepte dan normaal aangebracht. Hiermee onderzoekt Rijkswaterstaat of het zand zich op dezelfde manier verspreidt in vergelijking met het aanbrengen van zand dichter op de kust. Ook wordt onderzocht of deze aanleg invloed heeft op de levensduur van de strandsuppletie bij Callantsoog.

Zo blijft Nederland goed beschermd tegen de zee
Samen met de waterschappen onderhoudt Rijkswaterstaat de Nederlandse kust. Als dat niet gebeurd, raken we een groot deel van ons land kwijt aan de zee. En juist in dat deel wonen veel mensen en zijn veel bedrijven gevestigd. Door het opspuiten van zand op en vlak voor de kust houdt Rijkswaterstaat de kustlijn op zijn plaats. Zo blijft Nederland goed beschermd tegen de zee.

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten