Maritiem Museum Rotterdam 25 jaar aan de Leuvehaven

Op zondag 6 november 2011 is het precies 25 jaar geleden dat het Maritiem Museum zijn deuren opende aan de Rotterdamse Leuvehaven. Dit jubileum wordt deze dag gevierd met een open huis en een terugblik op de afgelopen 25 jaar. Zonder bezoekers geen museum en dus worden museumbezoekers uitgenodigd zich te laten portretteren en te vertellen wat zij de beste expositie van de afgelopen jaren vonden en wat hun favoriete museumobject is. Deze portretten worden gepubliceerd in een speciale jubileumuitgave. Er is een gratis rondleiding en wie jarig is trakteert, dus entree is deze dag gratis!

Sinds de vestiging van het Maritiem Museum ‘Prins Hendrik’ -zoals het toen nog heette- aan de Leuvehaven in 1986, heeft het museum een enorme groei gekend. De collectie is uitgebreid met unieke objecten, er is een nieuwe vleugel aangebouwd, museumschip ‘Buffel’ is gerenoveerd, de entreehal is vernieuwd en vele tentoonstellingen, evenementen en lezingen over de maritieme wereld stonden op het programma. En dat resulteerde in een groot publiek. Ruim 3,3 miljoen bezoekers hebben het museum de afgelopen 25 jaar bezocht. Algemeen Directeur Frits Loomeijer: “Ik ben er bijzonder trots op dat we de verhalen van het maritieme verleden, heden én toekomst van ons land met ons publiek mogen delen. Nieuwe generaties museumbezoekers blijven zich net als nieuwe verhalen uit deze sector aandienen, en ik zie de toekomst van dit instituut dan ook vol vertrouwen tegemoet.”

Anno 1874
Het Maritiem Museum Rotterdam is opgericht in 1874 door Prins Hendrik ‘de zeevaarder’ en is het oudste scheepvaartmuseum van Nederland. De basis van de collectie telt anno 2011 meer dan een half miljoen objecten en behoort tot de top van maritieme collecties in de wereld. Met ruim 130.000 bezoekers per jaar, een programmering van afwisselende tentoonstellingen en evenementen, een breed educatief programma, 47 medewerkers en 8 vrijwilligers lijkt het museum vandaag de dag niets meer op de modellenkamer van de Koninklijke Nederlandsche Yacht-Club te Rotterdam, waar het destijds begon.

Het museum was tot 1978 gevestigd aan het Burgemeester s’Jacobplein te Rotterdam waar het moest wijken voor de aan te leggen metro. Het Maritiem Museum verdween voor een flink aantal jaren uit het stadsbeeld. Eind 1979 werd het door het museum gerestaureerde voormalige ramtorenschip ‘Buffel’ in een nog kaal Leuvehavengebied voor het publiek opengesteld. Dat was direct een enorm succes.

Na acht jaar gesloten te zijn geweest had Rotterdam op 6 november 1986 weer een Maritiem Museum. In het nieuwe museumgebouw naar ontwerp van architect Wim Quist zijn diverse verwijzingen naar de scheepsbouw opgenomen, zoals stalen trappen, gangways en hijskranen. Samen met het Mariniersmuseum en het Havenmuseum vormt het museum het maritiem historisch kwartier, waar de bezoeker kennis maakt met de historie van de Rotterdamse haven en de maritieme geschiedenis van Nederland.

Meer… Maritiem Museum