Maritiem Museum schrijft geschiedenis

Gisteravond 30 oktober is de samenstellers van de Maritiem Canon van het Maritiem Museum Rotterdam het vuur aan de schenen gelegd tijdens een debat over de Maritieme Canon. Historici, canoncritici en de onderwijswereld waren aan zet en gaven hun kritiek op de Maritieme Canon. Zij pleitten voor een betere vertegenwoordiging van de binnenvaart, scheepsbouw en de handelsvaart. Maar ook de onmiskenbare rol van de dames van lichte zeden voor de zeelieden mocht volgens hen in dit overzicht van de Nederlandse maritieme geschiedenis niet ontbreken.

De Canonitus heerst!

Onder leiding van prof. dr. James Kennedy, vooraanstaand historicus op het gebied van de Nederlandse geschiedenis, vroeg het publiek zich af hoe de selectie van juist deze 50 thema’s tot stand is gekomen. “Nederlanders houden niet van keuzes, want als je voor het een kiest, laat je het ander onbelicht. De maritieme geschiedenis van Nederland willen samenvatten in 50 thema’s lijkt daarmee een utopie.” aldus Kennedy, Amerikaan van oorsprong. Er werden door de deelnemers dan ook vele onderwerpen naar voren gebracht die in hun ogen niet mochten ontbreken. Het publiek prees het initiatief en de aandacht voor de geschiedenis maar wees op de hausse aan canons.

Reacties in overweging

Jeroen ter Brugge, hoofd Collecties en tevens voorzitter van de Maritieme Canon commissie: “We beraden ons op het commentaar van het publiek en de benodigde aanvullingen en wijzigingen en hopen de Maritieme Canon op korte termijn vast te kunnen stellen.” De Maritieme Canon wordt in juni 2009 gepresenteerd in een speciale publicatie, website én in een tentoonstelling in het Maritiem Museum Rotterdam.

De geschiedenis van de scheepvaart ligt ten grondslag aan de maatschappelijke en economische ontwikkeling van ons land. Het Maritiem Museum Rotterdam koestert dit maritieme erfgoed en stelt zich ten doel deze over te dragen aan een breed publiek en toekomstige generaties, maar in het bijzonder aan het onderwijs. Vanuit deze missie initieerde het museum, geheel volgens de formule van de ‘Canon van Nederland’, de samenstelling van de Maritieme Canon: een overzicht van 50 kenmerkende thema’s in de Nederlandse maritieme geschiedenis van de prehistorie tot nu. De commissie stelde de Canon onder leiding van het Maritiem Museum samen.

Bron: Maritiem Museum, 01-11-2008;