Maritieme feestvlaggen voor het eerst te zien

Met-vlag-en-wimpel

Internationaal vlaggencongres in Rotterdam aanleiding voor expo
Op zaterdag 8 juni gaat in het Maritiem Museum Rotterdam de tentoonstelling ‘Met vlag en wimpel’ van start. De expositie toont voor het eerst de zeer zeldzame 18de- en 19de-eeuwse collectie handbeschilderde, maritieme feestvlaggen en -wimpels van het museum. Een unicum, omdat het vanwege hun kwetsbaarheid en omvang, soms wel drie bij vijf meter, bijna onmogelijk is om ze tentoon te stellen. Aanleiding voor de expositie is het International Congress of Vexillology dat van 4 t/m 9 augustus in Rotterdam wordt georganiseerd. ‘Met vlag en wimpel’ is te zien tot en met 24 november 2013.

Feestvlag als prijs of geschenk
Vlaggen worden wereldwijd dagelijks gebruikt. We hangen vlaggen op om iets te vieren, te herinneren, om een evenement feestelijk aan te kleden of om de aandacht ergens op te vestigen. Ook in de scheepvaart worden veel vlaggen en wimpels gebruikt. Elke schipper voert de nationale vlag en om op zee te communiceren werden vroeger altijd seinvlaggen gebruikt. Slechts enkele schippers, in met name de binnenvaart, viel de eer te beurt om een feestvlag of -wimpel te krijgen. Een uniek exemplaar waarvan geen tweede op de wereld te vinden is. Schippers wonnen de vlaggen en wimpels voor het binnenbrengen van de meeste vis, de eerste boekweit van het seizoen of kregen ze als geschenk bij de aflevering van hun nieuwe schip.

Grootste collectie
De feestvlaggen en –wimpels zijn zo kwetsbaar dat er in de wereld maar enkele bewaard zijn gebleven. De grootste collectie is in het bezit van het Maritiem Museum Rotterdam en bestaat uit veertien vlaggen en elf wimpels. Veel daarvan zijn vervaardigd door Rotterdamse vlaggenmakers zoals blijkt uit onderzoek van het museum. Ondanks het kwetsbare materiaal hebben de exemplaren van het Maritiem Museum de tand des tijds goed doorstaan. Dat komt omdat ze vermoedelijk alleen op hoogtijdagen werden gehesen en de rest van het jaar zorgvuldig opgeborgen lagen in een kist bij de schipper thuis.

Lust voor het oog
Elke feestvlag en –wimpel vertelt een verhaal door middel van de handbeschilderde voorstelling. Stuk voor stuk zijn ze een lust voor het oog vanwege de detaillering en het gebruik van veel symbolische figuren zoals Mercurius, de god van de handel en Neptunus als personificatie van de zee.

Meer… Maritiem Museum