Meer deelnemers voor amfibische samenwerking Europa

Het European Amphibious Initiative, de Europese samenwerking op amfibisch gebied, is vandaag met 6 nieuwe deelnemers uitgebreid. In Napels zetten Commandant Zeestrijdkrachten luitenant-generaal Rob Verkerk en zijn 11 collega’s hun handtekening onder de Declaration of Intent die de samenwerking regelt.

De uitbreiding is een belangrijke stap voorwaarts op het gebied van Europese amfibische samenwerking, waarin Nederland absoluut een kartrekker is. Het doel is een verbetering van de Europese amfibische capaciteiten. Door de afspraken over samenwerking kunnen andere landen bijvoorbeeld gebruik maken van elkaars amfibische faciliteiten, zoals joint support ship Zr. Ms. Karel Doorman.

Raamwerk
Naast de 5 initiatiefnemers Frankrijk, Italië, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, doen nu ook België, Denemarken, Duitsland, Finland, Portugal en Turkije mee.

De ministers van Defensie van Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Nederland en Spanje ondertekenden op 5 december 2000 de intentieverklaring voor het European Amphibious Initiative (EAI). Dit document is het juridische en politieke raamwerk voor nauwere samenwerking bij amfibisch optreden.

Meer… Defensie